28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupTindakan rakyat Malaysia beri laluan pada ambulans dapat pujian. Macam inilah rakyat...

Tindakan rakyat Malaysia beri laluan pada ambulans dapat pujian. Macam inilah rakyat yang bertanggungjawab!

Kita secara amnya mengetahui bahawa ambulans memainkan peranan yang cukup penting dalam operasi menyelamatkan nyawa pesakit sewaktu kecemasan.

Justeru, memberi jalan atau laluan kepada mereka di jalan raya adalah satu tindakan yang dapat kita lakukan sebagai warganegara yang bertanggungjawab.

Sebuah video yang dimuat naik di laman Facebook baru-baru ini mendapat perhatian netizen, menunjukkan sebuah ambulans yang sedang bergerak.

Lokasi video itu dirakamkan walau bagaimanapun tidak dapat dipastikan. Namun jelas kelihatan keadaan jalan raya sewaktu ambulans berkenaan melalui jalan tersebut.

Kesemua kereta yang berada di arah bertentangan beralih ke bahu jalan bagi memberikan laluan kepada ambulans.

Ini kerana jelas kelihatan keadaan jalan di laluan ambulans tersebut sesak dan penuh dengan kereta yang tidak bergerak.

“Terima kasih kerana beri laluan”, tulis individu yang menggunakan nama akaun @abg_ambulan bagi menzahirkan terima kasih buat pengguna jalan raya pada ketika itu.

Syabas buat pengguna jalan raya di dalam video ini. Semoga perkongsian ini dapat membuka mata kita semua untuk turut melakukan tindakan yang sama jika berdepan situasi ini.

Ia adalah tanggungjawab kita sesama insan dalam menyelamatkan nyawa mana-mana individu yang sedang mengalami detik genting dan kecemasan.

Justeru bertimbang rasalah dan bergerak ketepi jika anda terdengar bunyi siren ambulans mahupun bomba ya?

Saksikan video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI