30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaGaya HidupBiarkan tumbuhan anda memainkan muzik, seluruh taman mendendang irama mendamaikan

Biarkan tumbuhan anda memainkan muzik, seluruh taman mendendang irama mendamaikan

Pernahkah anda mendengar tumbuhan menyanyi? Percaya atau tidak semua tumbuhan itu sebenarnya boleh menyanyi.

Sebuah peranti dikenali PlantWave mengubah konduktiviti elektrik tanaman rumah menjadi audio, memberi peluang kepada tumbuhan untuk menyanyi.

Pada tahun 2011, dua artis berbakat, Joe Patitucci dan Alex Tyson meletakkan tumbuhan tropika di Muzium Seni Philadelphia dan mengundang tumbuhan itu untuk membuat persembahan. Para pengunjung berdiri dan mendengar ketika Data Garden Quartet, orkestra botani itu mempersembahkan penampilan sulungnya. 

Facebook

Tumbuhan Philodendron menjadi peneraju utama. Schefflera bermain bass, sementara schefflera yang kedua mengalun urus nada irama. Pokok lidah jin (Dracaena trifasciata) mengawal suasana dan kesan bunyi.

Patitucci dan Tyson memasang setiap tanaman dengan alat kecil yang menterjemahkan ‘biofeedback’ menjadi data sonik. Alat ini diletakkan di atas daun, seperti stetoskop miniatur, dan memantau turun naik konduktiviti elektrik pada permukaan daun. 

Facebook

Data yang dimasukkan ke dalam program yang mengubah signal tersebut menjadi alat kawalan untuk instrumen elektronik ketika cahaya mengelilingi daun, lalu ia melontarkan nada, atau mengubah irama.

Data Garden Quartet mempersembahkan empat lagu, kesemuanya menjadi gubahan lagu mendamaikan. Muzik yang terdengar seperti deruan ombak, nada sejuk dan damai di atas hum elektronik.

Facebook

Muzik tidak hanya berubah berdasarkan ruang, penyebaran cahaya, atau angin melalui tingkap. Isyarat elektrik daripada tumbuhan itu juga nampaknya berubah, kadang-kadang secara dramatik, ketika orang tertentu memasuki atau meninggalkan sebuah bilik.

Seolah-olah tumbuhan memberi tindak balas tenaga yang berada di luar ruang lingkup persepsi manusia. 

Facebook

Buat Joe Patitucci, ia menimbulkan rasa kagum dan beliau mahu membawa muzik tumbuhan kepada semua orang dengan PlantWave.

Facebook

Peranti ini diperkenalkan pada tahun 2017 menerusi aplikasi iOS yang membolehkan ciptaan “peranti sonifikasi biodata” dikenali sebagai MIDI Sprout dipasang terus ke iPhone.

Sejak itu, komuniti pemuzik tumbuhan menjadi lebih bersemangat untuk berkarya. Mereka di The Data Garden telah melihat pelbagai video daripada komuniti ini menggunakan MIDI Sprout untuk membuat tumbuhan masing-masing menjadi ‘penyanyi’. 

Facebook

Sepanjang perjalanan alam semula jadi dengan pemandangan yang indah juga turut mengeluarkan irama yang indah. Peranti ini menukar ritma bio tumbuhan menjadi muzik.

Facebook

“Kami hanya memasang dua sensor pada daun tumbuhan dan PlantWave mengesan sedikit variasi yang terjadi ke atas tumbuhan berdasarkan, seperti ketika air yang bergerak di sekitarnya,” kata Patitucci, pengasas bersama PlantWave.

Facebook

“Kami membuat grafik variasi tersebut sebagai gelombang, menterjemahkannya ke dalam nada, dan kemudian menjalankan pesanan nada itu melalui instrumen yang kami rancang. Oleh itu, hasilnya adalah aliran muzik menyenangkan yang terus menerus memberi kita semua jendela sonik ini ke dalam rahsia kehidupan tumbuhan,” jelasnya.

Muzik daripada tumbuhan ini dipengaruhi oleh faktor alam semulajadi seperti cahaya matahari dan air.

Facebook

Jika tumbuhan benar-benar berada di bawah air, mungkin ada beberapa catatan. Manakala tumbuhan yang benar-benar hidup sihat akan menghasilkan pelbagai barisan irama.

Ketika demonstrasi ke atas tumbuhan yang mati, ia tidak dapat mengeluarkan ‘suara’. Tumbuhan yang mati tidak dapat menyanyi.

Facebook

Ketika tumbuhan disiram dengan air, bunyinya tiba-tiba hidup dan berubah.

“Setiap tumbuhan itu berbeza dan setiap daun itu berbeza,” jelas Patitucci.

Facebook

PlantWave turut berfungsi ke atas cendawan. 

“Biasanya ketika menguji cendawan, mereka hidup di atas pohon yang mati. Jadi kita akan mendengar hubungan irama antara dua cendawan melalui tumbuhan mati,” kata Patitucci.

Facebook

Patitucci berharap peranti PlantWave akan memperbaharui penghargaan manusia terhadap alam semula jadi, juga akan mengubah persepsi setiap orang ketika melihat tumbuhan dan tanaman.

Facebook

“Peranti ini berfungsi sebagai jambatan penghubung buat pengguna telefon pintar dan gajet mereka kembali ke alam semula jadi, di samping membantu menjalinkan hubungan yang lebih mendalam dengan tumbuhan yang mereka tanam,” kata Joe Patitucci.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI