25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaGaya Hidup6 sebab berbahaya mengapa bayi bawah usia 6 bulan sebenarya tidak boleh...

6 sebab berbahaya mengapa bayi bawah usia 6 bulan sebenarya tidak boleh diberikan minum air kosong

Air kosong sememangnya baik untuk kesihatan. Jika dibandingkan antara air kosong dan air bergula pastinya air kosong lebih baik. Jika ditanya kepada pakar kesihatan mereka pasti bersetuju. Air kosong bukan sahaja boleh membuatkan kita sentiasa hidrasi, bahkan boleh membantu mengurangkan berat badan.

Namun begitu, mungkin ramai yang tidak tahu bahawa air kosong sebenarnya tidak boleh diberikan kepada bayi berusia kurang daripada 6 bulan. Air kosong memang baik untuk kita yang dewasa tetapi sangat bahaya untuk bayi.

Berikut adalah 6 bahaya air kosong jika diberikan kepada bayi:

 1. Menyingkirkan lapisan perlindungan yang telah dibina oleh susu ibu pada usus bayi dan menyebabkan bayi terdedah kepada pelbagai jangkitan dan alergi.
 2. Water intoxication atau berlebihan air menyebabkan bayi kenyang air dan tidak mahu menyusu.
 3. Mengganggu penyusuan di mana bayi kurang menyusu, lalu menyebabkan penghasilan susu ibu terjejas.
 4. Berisiko menghadapi masalah kekurangan zat kekurangan makanan.
 5. Membebankan ginjal bayi yang belum matang untuk memprosesnya.
 6. Mengganggu fungsi tubuh bayi sehingga boleh menyebabkan kematian.

Tidak hanya itu, kajian turut menemui beberapa sebab lain mengapa air kosong tidak boleh diberikan kepada bayi.

 1. MENYEBABKAN CIRIT-BIRIT
  Air masak atau air kosong kemungkinan diperolehi daripada sumber yang tidak bersih. Pencemaran yang terdapat pada air mungkin dapat bertahan dalam badan orang dewasa, tetapi amat merbahaya kepada bayi, terutamanya bayi yang baru lahir.
 1. MENYEBABKAN BAYI KURANG MENYUSU
  Boleh menjejaskan selera bayi untuk menyusu akibat perut yang sudah penuh. Bayi juga akan kerap tertidur dan menyebabkannya terlepas waktu penyusuan. Hal ini menjadi punca bayi kekurangan zat akibat kurang menyusu. Tumbesaran bayi boleh terjejas sehingga terjadinya kurang berat badan, malnutrisi atau bantut.
 1. SUSU IBU TERJEJAS
  Penghasilan susu badan adalah bergantung kepada permintaan bayi. Biasanya, ia mempunyai kekerapan yang tertentu dan spesifik kepada keperluan bayi tersebut. Apabila bayi minum air kosong dan kurang menyusu, penghasilan susu ibu juga akan turut terjejas. Jika keadaan ini berterusan, susu ibu akan kering dan bayi terpaksa bertukar kepada susu formula.
 1. SUSU IBU SUDAHPUN MENGANDUNGI 80% AIR
  Susu ibu mengandungi kuantiti air yang diperlukan oleh bayi. Bagi bayi yang meminum susu formula pula, anda boleh memberi sedikit air kosong (sekadar perlu) kepada bayi kerana bayi yang meminum susu formula lebih mudah terhidrat. Ibu bapa perlu memastikan bancuhan susu tepung dan air masak anda adalah mengikut sukatan yang sebenar.
 1. BAHAYA ‘ORAL WATER INTOXICATION’
  Dalam sebuah artikel Reuters, kajian mengesahkan bayi minum air kosong terdedah kepada keadaan yang disebut ‘oral water intoxicaton’ iaitu penyakit di mana badan mengalami kekurangan garam disebabkan bayi minum terlalu banyak air kosong. Kehadiran terlalu banyak air akan mencairkan darah dan dalam masa yang sama juga akan mengurangkan paras garam ke paras yang kritikal. Dalam kes-kes teruk, bayi boleh mengalami sawan, koma, kecederaan otak dan jika tidak dikesan awal akan menyebabkan kematian.

Walau bagaimanapun, air kosong boleh diberikan kepada bayi berusia lebih daripada 6 bulan tetapi dalam kuantiti yang terkawal. Bayi juga boleh diberikan sedikit air untuk membersihkan kesan susu yang ada pada lidah mereka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI