31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaNasionalKebenaran rentas negeri dijangka pada awal atau selewat-lewatnya pertengahan Oktober

Kebenaran rentas negeri dijangka pada awal atau selewat-lewatnya pertengahan Oktober

Minggu lalu, Perdana Menteri Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa kebenaran merentas negeri akan diberikan setelah 90% populasi dewasa negara lengkap divaksin.

Keputusan itu dijangka akan diputuskan pada awal atau selewat-lewatnya pada pertengahan Oktober kelak.

Setakat 28 September, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) mendedahkan bahawa sejumlah 85.1% populasi dewasa sudah menerima dua dos vaksin.

Melihat kepada perkembangan peratusan itu, sasaran 90% akan dapat dicapai dalam masa terdekat dan ini bermakna tidak lama lagi kita semua akan dapat merentas negeri.

Mesyuarat Majlis Pemulihan Negara (MPN) turut mendengar taklimat daripada Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengenai kebenaran merentas negeri.

“Berdasarkan data, kadar vaksinasi sudah meningkat hampir ke 90%. Kemungkinan rentas negeri dibenar dalam Oktober”, ujar Pengerusi MPN, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tambah beliau, ia bergantung kepada perkembangan program imunisasi vaksin.

Selain itu, isu yang turut dibincangkan adalah pembukaan pintu sempadan negara kepada pelancong asing dan ia juga akan diputuskan dalam masa terdekat.

Dalam pada itu, orang ramai juga diingatkan beliau agar untuk terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) terutamanya jika merentas negeri dibenarkan.

“Jadi bolehlah pergi merayau ke mana-mana di Malaysia ini, tetapi sentiasa ingat untuk mematuhi SOP”, akhirinya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI