29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaBerita UtamaPenuaian organ paksa mampu disebarkan rejim PKC ke negara lain - amaran...

Penuaian organ paksa mampu disebarkan rejim PKC ke negara lain – amaran Pengarah NGO

Rejim komunis di China mempunyai rancangan untuk mengeksport amalan mengerikan penuaian organ secara paksa sebaik sahaja berjaya meruntuhkan standard etika dalam industri pemindahan organ yang diasaskan oleh Barat, Dr. Torsten Trey memberi amaran.

Dr. Torsten Trey, pengasas dan pengarah eksekutif Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), memberikan amaran itu semasa wawancara dalam program terbitan EpochTV, “Crossroads” baru-baru ini. Selama beberapa dekad, rejim PKC telah menganiaya tahanan kerohanian bagi tujuan memacu industri pembedahan berskala besar untuk bekalan organ yang dituai demi memenuhi pasaran pemindahan organ, katanya.

Dr. Torsten Trey (Gambar oleh Chen Pochou / Epoch Times)

Memandangkan cita-cita besar China adalah menguasai pelbagai sektor industri, Beijing juga berusaha untuk menjadi pemimpin dalam sektor pemindahan organ.

“Di negara-negara Barat, kami mematuhi standard etika demi faedah dan kepentingan pesakit. Ada tujuan yang jelas, jadi itulah gunanya ada masa menunggu. Ia berdasarkan persetujuan secara sukarela dan percuma sebagai asas pendermaan organ,” kata Dr. Trey.

“Konsep memberi persetujuan secara sukarela dan percuma ini pada dasarnya telah dimusnahkan dengan kemunculan konsep penuaian organ paksa,” katanya.

Dalam erti kata lain, beliau menegaskan rejim PKC melihat standard perubatan Barat sebagai ancaman terhadap amalan penuaian organ paksa.

“Dengan itu, China secara dasar begitu tertarik untuk meruntuhkan sistem [Barat] ini untuk menjadikan penuaian organ paksa sebagai satu standard umum dalam bidang perubatan dan pemindahan organ,” katanya.

China menjadi salah satu negara destinasi utama untuk pelancongan pemindahan organ, kerana hospital di China menawarkan pemindahan organ dalam tempoh waktu menunggu yang tersangat singkat, sambil mendakwa organ yang dibekalkan mereka berasal dari sistem sumbangan sukarela dalam negara. Beijing mendakwa pihaknya tidak memperolehi organ daripada tahanan hukuman mati sejak tahun 2015.

Namun, Tribunal rakyat yang berpangkalan di London membantah tuntutan PKC dalam laporan yang dikeluarkan pada tahun 2019. Tribunal memutuskan amalan penuaian organ paksa yang dijalankan melalui sekatan dan hukuman negara ke atas tahanan telah berlaku dalam “skala yang signifikan” di China, dengan pengamal Falun Gong menjadi sumber utama bekalan organ.

Pengamal Falun Gong, latihan kerohanian juga dikenali sebagai Falun Dafa, telah menjadi sasaran penganiayaan oleh rejim PKC China sejak tahun 1999.

Dakwaan penuaian organ paksa daripada pengamal Falun Gong yang ditahan pertama kali telah didedahkan pada tahun 2006.

Sebaik sahaja menjadi suara utama dalam sektor pemindahan organ, China akan menetapkan “standard baru” dalam bidang itu, kata Dr. Trey. Pada masa itu, beliau memberi amaran bahawa Beijing akan “tidak dikenakan sekatan dalam usaha membanteras” tahanan kerohanian tanpa kritikan dan siasatan masyarakat antarabangsa.

Dr. Trey berkata beliau berpeluang berbual dengan beberapa individu yang hampir menjadi mangsa penuaian organ paksa di China dalam beberapa tahun terakhir.

Ada yang memberitahu mereka berulang kali menjalani ujian darah ketika dalam tahanan di China, sementara seorang bekas tahanan mendedahkan seorang polis mengaku kepadanya ketika dia sedang menjalani ujian darah yang organnya berkemungkinan boleh diambil.

Dr. Trey berkata beliau juga telah melihat laporan kehilangan organ daripada mayat tahanan hukuman mati di China.

Pada tahun 2016, Dewan Perwakilan Amerika Syarikat sebulat suara meluluskan H.Res. 343, menyeru supaya amalan penuaian organ oleh rejim PKC dihentikan.

Sekadar Gambar Hiasan / Unsplash

Pada bulan Mac, rang undang-undang baru diperkenalkan di Dewan Senat (S.602) dan Dewan Perwakilan (H.R.1592) untuk memerangi penuaian organ paksa dan pemerdagangan manusia. Sekiranya diluluskan, ia akan memberi kuasa kepada kerajaan Amerika Syarikat untuk menafi atau membatalkan pasport individu yang menjalankan aktiviti pembelian organ secara haram. Rang undang-undang itu juga akan mengenakan larangan eksport alat pembedahan pemindahan organ keluaran Amerika Syarikat kepada entiti asing yang bersekutu dengan jenayah terbabit.

Sokongan antarabangsa terus meningkat dengan seruan supaya China menghentikan amalan penuaian organ paksa. Dr. Trey berkata organisasinya menganjurkan petisyen global selama enam tahun yang berakhir pada tahun 2018, dan telah mengumpulkan lebih 3 juta tandatangan dengan tujuan memohon Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia di PBB untuk membantu menamatkan amalan tidak bermoral ini di China.

“Kini kita mahu PBB dan penyiasat bebas pergi ke China, masuk ke dalam kem-kem tahanan ini di China untuk menyiasat,” kata Dr. Trey.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI