31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalJururawat di Mississippi anjur perhimpunan protes mandat vaksin

Jururawat di Mississippi anjur perhimpunan protes mandat vaksin

Kira-kira 100 orang berdiri dalam hujan pada 18 September lalu ketika mereka mengadakan protes mandat vaksin di hadapan sebuah hospital di Columbus, Mississippi, Amerika Syarikat.

Jururawat Amber Anders menganjurkan perhimpunan berkenaan, salah satu daripada beberapa perhimpunan serupa yang diadakan di seluruh negara.

“Kekecewaan terbesar saya dengan ini adalah kerana menyedari saya mempunyai imuniti semula jadi, jadi saya tidak memerlukan vaksin,” kata Anders kepada The Epoch Times.

Hospitalnya memberi tarikh akhir sehingga 31 Oktober yang jika tidak dilaksanakan akan mengakibatkan jururawat Anders kehilangan sijil tauliah Medicare dan Medicaid.

Gambar oleh Alice Sun / The Epoch Times

Sebagai jururawat, beliau telah melihat mereka yang telah mendapat vaksinasi penuh dimasukkan ke hospital kerana COVID-19.

“Sekiranya vaksin tidak berfungsi seperti yang sepatutnya, ia tidak patut menjadi mandat (mandatori), dan setiap individu memiliki hak untuk memilih,” kata Anders.

Menuding kepada mereka yang tidak mahu divaksinasi sebagai ancaman adalah tidak masuk akal secara saintifik, kata Anders.

“Oleh kerana kita tidak mendapatkan vaksin, satu-satunya orang yang berpotensi disakiti adalah diri kita sendiri,” kata Anders. 

“Yang tidak divaksinasi tidak akan membahayakan mereka yang telah divaksinasi sekiranya vaksin itu berfungsi, yang mana nampaknya tidak berlaku yang sepatutnya,” tambah Anders.

Anders pernah menghidap lupus, penyakit autoimun, yang kini tidak aktif selama empat tahun. Walau bagaimanapun, ketakutan dan kebimbangannya kini ialah vaksin akan mengaktifkan semula penyakit itu, katanya.

“Tiada sesiapa dapat memberi jaminan kepada saya yang ia tidak akan berlaku, jadi ia bukan risiko yang saya ingin tanggung. Sekiranya vaksin benar-benar berfungsi, saya akan memahami sedikit untuk menyaran – bukan mandat. Tidak perlu memaksa untuk mengambil vaksin kecuali individu itu mengetahui 100 peratus yang ia tidak membawa risiko – atau manfaat itu melebihi risiko – dan pada masa ini, tiada sesiapa dapat menjamin. Itu belum cukup lama, jadi pada dasarnya kita masih dalam peringkat percubaan,” kata Anders.

Warga Amerika Syarikat terus jatuh sakit dengan mandat, mendapat maklumat salah ketika berusaha mengawal dan menangani jangkitan virus, dan desakan untuk memisahkan mereka yang telah divaksinasi— yang katanya dapat membawa virus semudah mereka yang belum divaksinasi — daripada mereka yang tidak mahu divaksinasi.

Sama seperti tidak ada “rima atau alasan” dengan virus, katanya, dan tidak ada rima atau alasan untuk mendapatkan vaksin.

“Anda tidak pernah tahu bagaimana virus itu sendiri akan mempengaruhi seseorang, kerana ia mempengaruhi setiap orang dengan cara berbeza, jadi itulah cara yang saya rasakan mengenai vaksin,” kata Anders.

Bersama tujuan perhimpunan, jururawat Amber Anders berkata beliau memanggil beberapa gabenor, dan respons yang beliau perolehi adalah bersetuju yang mandat itu salah.

“Baiklah, itu baik-baik saja, tetapi sehingga tindakan diambil, kata-kata sahaja tidak bermakna apa-apa. Sekiranya kita tidak memperjuangkan membantah mandat ini, siapa yang tahu apa pula selepas ini,” katanya.

Amber Anders adalah ahli Mississippi Patriots for Vaccine Rights (MPVR), yang akan mengadakan perhimpunan pada 9 Oktober di Jackson, Mississippi.

Sejak beberapa bulan lalu, Presiden MPVR MaryJo Perry memberitahu The Epoch Times yang keahlian organisasi itu telah meningkat dari 3,350 kepada 6,000 orang.

Perry dan Naib Presiden Lindey Hughes Magee mengasaskan organisasi bukan keuntungan pada tahun 2012, Mississippi Parents for Vaccine Rights yang menjadi hub kepada ibu bapa yang mana anak-anak mereka menderita kecederaan akibat vaksin.

Perry memberitahu beliau mendengar pendedahan beberapa jururawat Unit Rawatan Rapi (ICU) yang mereka melihat kes yang sama banyak individu yang telah divaksinasi, serupa dengan yang tidak divaksinasi.

Dalam horizon pandemik, Perry melihat peluang kerajaan persekutuan mendekati untuk mewajibkan vaksin COVID-19, yang kini tidak hanya mempengaruhi ibu bapa dan anak-anak mereka, tetapi pekerja penjagaan kesihatan dan pekerja di sektor swasta.

Untuk melihat di mana pendirian para ahlinya dengan vaksinasi, MPVR telah menghantar kaji selidik dengan 60 peratus menjawab mereka tidak bersetuju untuk mendapatkan vaksinasi, kata Perry.

Gambar oleh Rui Ren / The Epoch Times

Ramai profesional penjagaan kesihatan sedang memperjuangkan hak mereka dengan mengambil tindakan undang-undang, tetapi ramai juga sudah bersedia untuk berhenti, katanya.

“Ada jururawat yang bekerja sebagai penghias kuku sekarang. Cukup teruk. Mereka telah tawar hati untuk bekerja semula selepas jururawat FEMA (Federal Emergency Management Agency) dibawa masuk dan dibayar lebih banyak,” jelas Perry.

Pendirian Gabenor

Gabenor Mississippi, Tate Reeves menjadi panel dalam wawancara CNN ‘State of the Union’ pada 19 September, dengan menggelar mandat vaksin COVID-19 Presiden Joe Biden sebagai “serangan oleh presiden ke atas rakyat Amerika yang rajin dan warga Mississippi yang rajin, yang beliau mahu rakyat memilih antara mendapatkan suntikan di lengan dan keupayaan mereka untuk memberi makan kepada keluarga.”

Kemudian dalam wawancara itu, Tate Reeves bertanya, “Jika presiden ini memiliki kemampuan untuk menguatkuasakan mandat vaksin, kuasa apa yang tidak kita berikan kepada presiden ini?”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI