28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupBerjaya beli Proton Saga lama berusia 28 tahun, pasti ramai orang Malaysia...

Berjaya beli Proton Saga lama berusia 28 tahun, pasti ramai orang Malaysia cemburu dengan ‘YouTuber’ dari UK ini

Siapa sahaja yang tidak tahu dengan kereta jenama Malaysia yang pertama dikeluarkan? Pastinya nama Proton Saga menjadi kebanggaan ramai antara kita dan memiliki kereta itu pastinya memiliki sejarah dan nilai sentimental yang tersendiri.

Nampaknya bukan di Malaysia sahaja Proton Saga terkenal dan menjadi pilihan malah di United Kingdom juga kereta ini turut menjadi pilihan.

Pada 12 September lalu, dua orang ‘YouTuber’ di UK telah berkongsi kegembiraan mereka dengan dunia setelah salah seorang dari mereka membeli Proton Saga berusia 28 tahun.

Dalam video berdurasi hampir 15 minit itu, YouTuber dan peminat kereta klasik, Matt dari ‘furiousdriving’ ada menunjukkan kereta Proton Saga lama. Walaupun kereta tersebut telah dimakan usia, tetapi ianya masih lagi cantik dan elok kerana telah dijaga dengan baik oleh pemilik sebelum itu.

“Saya diberitahu, lelaki yang memiliki kereta ini, memandu dengan berhati-hati dan SORN (Pemberitahuan Jalan Raya Berkanun) pada tahun 2010,” katanya, sambil memberitahu bahawa tahun ini merupakan kali terkahir kereta tersebut dipandu.

Matt juga memperkenalkan Proton Saga kepada penontonnya, berkongsi pengetahuannya bahawa kenderaan itu diperbuat dengan menggunakan elemen yang kuat. Ia juga merupakan kereta yang banyak dijadikan teksi di Malaysia.

Pembeli kenderaan tersebut adalah Steph, yang juga peminat kereta klasik dan menjalankan saluran YouTube, idriveaclassic.

Dalam video tersebut, mereka berdua bertemu di depan garaj untuk meninjau dan melakukan pemeriksaan ke atas kenderaan tersebut.

Apa yang menariknya, kenderaan tersebut bukan sahaja dalam keadaan baik di bahagian luarnya malah di bahagian dalamnya juga masih dalam keadaan cantik dan elok. Apa yang pali penting enjinya akan hidup selepas bateri yang berusia lebih daripada 20 tahun dihidupkan.

Pengelap cermin depan berada dalam keadaan baik kerana mereka tidak berada di bawah cahaya matahari selama 10 tahun yang lalu. Jet pada cermin depan berfungsi dan yang paling penting, pendingin hawa juga masih berfungsi.

Kedua-dua Matt dan Steph gembira sepanjang video itu, memuji pemilik sebelumnya yang sangat menjaga “kepingan sejarah” ini.

Steph begitu berpuas hati dengan pembeliannya dan berkata, “Semua orang di Malaysia begitu cemburu dengan saya.”

Dalam beberapa lagi, Steph akan meminta agar kereta Proton Saganya untuk diperiksa oleh Kementerian Pengangkutan UK (MOT) dan akan menukar tayarnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI