25.2 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita Utama5 individu gagal ke Langkawi setelah sah positif Covid-19

5 individu gagal ke Langkawi setelah sah positif Covid-19

KUALA LUMPUR – Daripada jumlah keseluruhan 2,528 individu yang mahu ke Pulang Langkawi, seramai lima individu disahkan positif virus Covid-19 ketika melalui ujian saringan RTK-Ag.

Ujian saringan itu dilakukan di empat pintu masuk lapangan terbang dan terminal feri di Kuala Perlis pada hari pertama Projek Rintis Langkawi sebagai gelembung pelancongan domestik dijalankan.

Sumber: Channel News Asia

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham, “Sejumlah enam individu sudah menjalani ujian RT-PCR sendiri sebelum ke lapangan terbang dan kesemua keputusan adalah negatif. 12 orang kanak-kanak bawah usia enam tahun tidak menjalani ujian Covid-19 dan dibenarkan berlepas bersama keluarga masing-masing”.

Jelas beliau lagi, lima individu yang dikesan merupakan kategori satu iaitu tidak bergejala dan diberikan perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) untuk menjalani tempoh kuarantin selama 10 hari.

Individu diwajibkan untuk melakukan ujian saringan Covid-19 48 jam sebelum berlepas. Sumber: Sinar Harian

Mengulas lanjut, kejayaan Projek Rintis Langkawi sebagai gelembung pelancongan domestik pertama ini sangat penting dalam menentukan hala tuju pembukaan destinasi gelembungan pelancongan domestik lain.

“Projek rintis ini perlu dilaksanakan dengan berhati-hati bagi memastikan ianya berjalan lancar dan tidak menyebabkan berlakunya peningkatan kes serta kluster baharu”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI