29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita Utama5 individu gagal ke Langkawi setelah sah positif Covid-19

5 individu gagal ke Langkawi setelah sah positif Covid-19

KUALA LUMPUR – Daripada jumlah keseluruhan 2,528 individu yang mahu ke Pulang Langkawi, seramai lima individu disahkan positif virus Covid-19 ketika melalui ujian saringan RTK-Ag.

Ujian saringan itu dilakukan di empat pintu masuk lapangan terbang dan terminal feri di Kuala Perlis pada hari pertama Projek Rintis Langkawi sebagai gelembung pelancongan domestik dijalankan.

Sumber: Channel News Asia

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham, “Sejumlah enam individu sudah menjalani ujian RT-PCR sendiri sebelum ke lapangan terbang dan kesemua keputusan adalah negatif. 12 orang kanak-kanak bawah usia enam tahun tidak menjalani ujian Covid-19 dan dibenarkan berlepas bersama keluarga masing-masing”.

Jelas beliau lagi, lima individu yang dikesan merupakan kategori satu iaitu tidak bergejala dan diberikan perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) untuk menjalani tempoh kuarantin selama 10 hari.

Individu diwajibkan untuk melakukan ujian saringan Covid-19 48 jam sebelum berlepas. Sumber: Sinar Harian

Mengulas lanjut, kejayaan Projek Rintis Langkawi sebagai gelembung pelancongan domestik pertama ini sangat penting dalam menentukan hala tuju pembukaan destinasi gelembungan pelancongan domestik lain.

“Projek rintis ini perlu dilaksanakan dengan berhati-hati bagi memastikan ianya berjalan lancar dan tidak menyebabkan berlakunya peningkatan kes serta kluster baharu”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI