29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaCDC Amerika Syarikat ubah definisi vaksin supaya ia tidak lagi 'diinterpretasi untuk...

CDC Amerika Syarikat ubah definisi vaksin supaya ia tidak lagi ‘diinterpretasi untuk membawa erti vaksin itu 100 peratus berkesan’

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat baru-baru ini membuat semakan semula definisi vaksin dan vaksinasi dalam laman web mereka, dengan mengatakan bahawa definisi baru kini “lebih telus” dan tidak boleh disalah tafsir.

“Walaupun terdapat sedikit perubahan dalam istilah dari masa ke masa kepada definisi ‘vaksin’ di laman web CDC, ia tidak mempengaruhi definisi keseluruhan,” kata jurucakap CDC kepada The Epoch Times.

Sekadar Gambar Hiasan / Unsplash

“Definisi sebelum ini di Immunization Basic | CDC dapat ditafsirkan dengan maksud bahawa vaksin adalah 100 peratus efektif, yang mana ia tidak pernah berlaku untuk mana-mana vaksin sekali pun, jadi definisi semasa lebih telus, dan juga menjelaskan cara-cara di mana vaksin dapat dikendalikan.”

Bermula tahun 2015 hingga 31 Ogos 2021, vaksin didefinisikan sebagai “produk untuk merangsang sistem imun seseorang bagi tujuan menghasilkan kekebalan terhadap penyakit tertentu, melindungi individu daripada penyakit itu” dan vaksinasi adalah “satu tindakan memperkenalkan vaksin ke dalam tubuh untuk menghasilkan ‘kekebalan’ terhadap penyakit tertentu.”

Versi terdahulu dalam definisi vaksin juga memasukkan “kekebalan” dalam definisinya.

Definisi baru untuk vaksin kini berbunyi, “Persiapan yang digunakan untuk merangsang tindak balas imun tubuh terhadap penyakit,” sementara vaksinasi adalah “satu tindakan memperkenalkan vaksin ke dalam tubuh untuk menghasilkan ‘perlindungan’ daripada penyakit tertentu.”

Walaupun penyokong kepada semakan semula CDC berkata adalah wajar untuk menyemak semula definisi menurut perkembangan sains semasa, penentang pula berkata perubahan itu tidak ada kaitan dengan evolusi sains. Sebaliknya, CDC membuat semakan semula sebagai tindak balas terhadap vaksin COVID-19 yang kini ternyata kurang berkesan terhadap varian Delta.

Gambar oleh JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images.

Wartawan penyiasat yang pernah memenangi Anugerah Emmy juga penyumbang kepada Epoch Times, Sharyl Attkisson berkata definisi baru dibuat untuk “memenuhi kemampuan yang semakin merosot terhadap beberapa ‘vaksin’ hari ini, termasuk vaksin COVID-19,” sambil menambah “setelah vaksin COVID-19 diperkenalkan, dan didapati mereka tidak semestinya ‘mencegah penyakit’ atau ‘memberikan kekebalan’, CDC mengubah definisi vaksin sekali lagi untuk menyatakan yang mereka hanya ‘menghasilkan perlindungan’.”

Ahli Perwakilan Thomas Massie (R-Ky.) membawa pengertian definisi baru CDC ini ke Twitter dan membandingkannya dengan “1984” karya George Orwell, dengan menulis “Mereka begitu sibuk di Kementerian Kebenaran.”

Keberkesanan vaksin untuk mencegah individu daripada mendapatkan rawatan di hospital menurun antara 75 peratus dan 95 peratus, menurut CDC pada 30 Ogos. Agensi kesihatan berkata penurunan terbesar berlaku ke atas kumpulan rentan dan golongan yang berusia lebih 75 tahun. Walau bagaimanapun, vaksin masih efektif untuk melawan penyakit yang teruk.

Beberapa kajian mendapati keberkesanan vaksin COVID-19 semakin menyusut. Kajian berterusan di Amerika Syarikat mendapati keberkesanan vaksin COVID-19 menurun kepada 66 peratus dari 91 peratus setelah varian Delta menjadi dominan di negara itu. Satu kajian berbeza berkata varian yang disebut sebagai penemuan jangkitan itu meningkat kepada 25 peratus dalam kalangan semua jangkitan COVID-19 di Los Angeles County antara 1 Mei dan 25 Julai.

Israel negara dengan kadar vaksinasi tertinggi di dunia, akan memberikan dos keempat vaksin Pfizer kepada warganya setelah memberikan suntikan penggalak ketiga kepada golongan yang berumur 12 tahun dan ke atas pada bulan Ogos. Negara dengan populasi lebih 9 juta itu telah memberikan lebih 5 juta vaksin penuh kepada warganya, kini sedang mengalami gelombang keempat. Lebih 2.7 juta warga Israel telah menerima dos ketiga pada 8 September.

Definisi vaksin dan vaksinasi yang diperbaharui oleh CDC adalah sama seperti dalam kamus Merriam-Webster, yang telah mengubah istilah itu pada bulan Februari untuk memasukkan vaksin mRNA (messenger asid ribonukleik).

Sekadar Gambar Hiasan / Unsplash

Pada bulan Januari, kamus Merriam-Webster masih mendefinisikan vaksin sebagai “penyediaan untuk membunuh mikroorganisma, organisme yang dilemahkan, atau organisme yang hidup sepenuhnya yang dikendalikan untuk menghasilkan atau meningkatkan imuniti terhadap penyakit tertentu.”

Definisi vaksin versi ‘yang lama’ masih boleh didapati menerusi kamus dalam talian lain, termasuk Oxford Languages.

“Penting juga untuk diperhatikan bahawa pengubahsuaian pada definisi ‘vaksin’ tidak mengubah fakta bahawa vaksin dan tindakan vaksinasi telah mencegah berjuta-juta penyakit berjangkit dan menyelamatkan banyak nyawa,” kata jurucakap CDC.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI