26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiWanita kongsi kisah dibesarkan ibu OKU yang cekal, buat ramai yang mengalirkan...

Wanita kongsi kisah dibesarkan ibu OKU yang cekal, buat ramai yang mengalirkan air mata

Pernahkah kita terfikir bahawa tiada satu jiwa pun di dunia ini minta dilahirkan dalam keadaan yang kurang upaya dan tidak sempurna?

Tidak kiralah siapa, kita seharusnya menerima golongan ini seadanya kerana mereka juga komuniti yang hidup bersama kita.

Baru-baru ini, seorang wanita berkongsi akan kisah ibunya yang sangat memberi inspirasi dan turut meruntun hati netizen.

“Keluarga saya tidak sempurna tapi cukup luar biasa. Dibesarkan oleh seorang ibu yang kehilangan penglihatan, bagi saya umi merupakan wanita yang cukup sempurna”.

Jelas wanita itu, ibunya mencari rezeki dengan berniaga tisu pada waktu malam di kawasan sekitar Kuala Lumpur.

Tambahnya, kadang kala ada juga wartawan yang mengambil gambarnya sesuka hati dan menggelarkan ibunya sebagai pengemis pada tahun 2000.

“Saya pernah teman umi meniaga tisu ketika cuti PMR. Ramai yang melihat umi dan mereka arahkan umi untuk pergi”.

Menurutnya lagi, ibunya juga tidak pernah memaksa orang lain membeli tisunya. “Apa yang dikatakan hanyalah, “Cik, derma ikhas”.

“Saya berdoa hari demi hari. Bersama umi, saya mendapat keputusan semua A dalam PMR”. Ibunya juga pernah meluahkan bahawa insan normal lazimnya membenci golonan sepertinya.

Dia kemudian berkata kepada ibunya bahawa suatu hari nanti dia akan menjelaskan perkara sebenar agar tiada yang buruk sangka dan sombong dengan golongan istimewa itu.

Sungguhpun begitu, ibunya kini telah meninggal dunia kerana menghidap penyakit barah rahim tahap empat yang hanya diketahui 3 bulan sebelum itu.  

Wanita itu turut berkata bahawa dia pernah digelar dengan bermacam-macam gelaran – tidak cantik, pelik, pendiam dan perahsia oleh orang-orang disekelilingnya.

“Tetapi saya dilahirkan oleh seorang wanita yang berani dan kuat, yang telah melahirkan 3 anak perempuan yang cantik. Itu yang membuatkan saya istimewa”.

Semestinya wanita yang hebat, dibesarkan dan dididik oleh wanita yang hebat juga.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI