29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 25, 2021
Utama Berita Utama Gempa bumi berukuran 7.1 skala Ritcher gegar Mexico

Gempa bumi berukuran 7.1 skala Ritcher gegar Mexico

MEXICO CITY: Gempa bumi berukuran 7.1 pada skala Richter melanda Mexico semalam berhampiran pantai Pasifik, menurut Khidmat Seismologi Kebangsaan.

Pusat gegaran 14 kilometer (km) ke tenggara pantai peranginan Acapulco di negeri Guerrero menyebabkan bangunan di ibu negara sejauh beberapa ratus km turut mengalami gegaran.

Pihak utiliti elektrik negara Mexico, Comision Federal de Electricidad dalam satu kenyataan mengatakan, 1.6 juta pengguna telah terjejas akibat gempa tersebut terutama penduduk Mexico City dan mereka yang tinggal di negeri-negeri yang berhampiran seperti Guerrero, Morelos dan Oaxaca.

Pihak Berkuasa Perlindungan Awam di negeri Guerrero mengatakan, gempa itu menyebabkan berlakunya runtuhan batu dan tanah berlaku. Perkhidmatan metro di bandar itu dalam satu kenyataan mengatakan bahawa perkhidmatan kereta api telah disambung semula setelah tinjauan protokol akibat gempa dilaksanakan.

Presiden Mexico, Andres Manuel juga memberitahu orang ramai mengenai bencana di akaun Twitternya dan mengatakan tidak ada kerosakan yang besar berlaku di Guerrero, pusat gempa, atau di Morelos, Oaxaca, Puebla atau Mexico City.

Datuk Bandar Mexico City, Claudia Sheinbaum, menerusi ciapan Twitter-nya pula memberitahu bahawa tiada laporan mengenai kerosakan serius setakat ini di ibu negara.

Bersempadankan lautan Atlantik dan Pasifik, Mexico adalah antara kawasan seismik paling aktif di dunia, terletak di atas lima plet tektonik termasuk tiga plet utama.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI