29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 25, 2021
Utama Gaya Hidup Panggilan tak berjawab, ‘rider’ terpaksa tunggu lama buat lelaki ini luah geram....

Panggilan tak berjawab, ‘rider’ terpaksa tunggu lama buat lelaki ini luah geram. “Alert lah sikit..”

Pembelian barangan mahupun makanan secara dalam talian merupakan satu kelaziman dan mungkin juga keperluan buat sesetengah individu pada masa kini.

Kita hanya ingin memudahkan diri untuk mendapatkan apa yang kita mahu namun pernahkah kita terfikir kadang kala sikap segelintir kita sebenarnya menyusahkan orang lain?

Misalnya tidak menjawab panggilan mahupun mesej daripada penghantar barangan yang bertugas pada waktu penghantaran.

Perkara ini membuatkan seorang pengguna di Twitter, @rudyakhbar_ baru-baru ini menggesa pengguna yang menggunakan khidmat itu untuk lebih peka.

Pengguna itu turut berkongsi kisah seorang penghantar barangan lelaki yang sudah berusia, terpaksa menunggu pembeli.

“Dia kerja dengan satu kurier ni, kena bayar COD. Call tak angkat, banyak kali. Kesian weh, sumpah. Dah nak dekat pukul 7”, tulisnya.

Pada ketika itu, pesanan yang perlu diselesaikan penghantar berkenaan juga masih lagi banyak. “Buang masa sahaja, patutnya pembeli kena bersedia jika membeli barangan secara online”.

Tambah Rudy, kebanyakan kondominium dan apartmen kini ada menyediakan meja dikhaskan untuk penghantaran barangan dan barangan meninggalkan pesanan di situ.

Jadi untuk pembeli yang sudah membuat pembayaran penuh secara dalam talian, penghantar boleh sahaja meninggalkan barangan ataupun makanan mereka.

Namun ia menimbulkan masalah buat mereka yang memilih pembayaran secara COD jika pembeli enggan menjawab panggilan.

Rudy turut menyentuh mengenai sikap lain pengguna di Malaysia.

“Dia beli barang online (COD). Lepas tu, bila rider dah sampai, tunggu dia turun sikit punya lama. Alih-alih cakap, “Ala dik, akak tiada cash, transfer boleh?”.

Sedangkan sudah terdapat pilihan pembayaran sebelum selesai membuat pembelian di platform dalam talian. Pening kepala dibuatnya!

Bertimbang rasalah sedikit sesama manusia. Jangan jadi seperti itu ya?

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI