24.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalFenomena alam ‘Hari Tanpa Bayang’, Indonesia mengalaminya dua kali setahun yang terbaru...

Fenomena alam ‘Hari Tanpa Bayang’, Indonesia mengalaminya dua kali setahun yang terbaru sehingga Oktober

Biasa apabila kita berada di bawah sinaran matahari, pasti akan ada bayang-bayang. Pembentukan bayang-bayang itu kerana sifat cahaya yang bergerak lurus akan menyebabkan bayang-bayang terbentuk apabila sinar cahaya seperti sinaran matahari dihalang oleh objek yang legap.

Tetapi hari ini negara jiran, Indonesia sedang mengalami fenomena ‘Hari Tanpa Bayang’.

Gambar Hiasan / Facebook

Fenomena yang berlaku apabila apa-apa sahaja objek legap yang dibiarkan di bawah sinaran matahari tidak membentuk bayang-bayang seperti mana pada hari kebiasaan.

Menurut laporan Tribunnews, Indonesia mengalami fenomena alam ini sejak 6 September dan dijangka berlanjutan sehingga 21 Oktober 2021.

Paparan Skrin / Tribunnews

Fenomena Hari Tanpa Bayang di Indonesia bermula di bandar Sabang, wilayah Sumatera pada jam 12.36 tengah hari, 6 September.

Andi Pangerang, penyelidik Pusat Sains dan Angkasa dari Lembaga Penerbangan dan Angkasa Nasional Indonesia (LAPAN) berkata fenomena ini biasa berlaku di Indonesia sebanyak dua kali setahun. Yang pertama kali berlaku pada tahun ini adalah pada akhir bulan Februari sehingga awal April.

Paparan Skrin / Facebook

Jelasnya, fenomena hari tanpa bayang terjadi kerana Indonesia berada di 6 darjah Utara dan 11 darjah Barat serta dibelah oleh garisan Khatulistiwa. Ketika posisi matahari berada tegak di atas Indonesia, maka tiada bayang-bayang yang terbentuk dari objek tidak berongga semasa matahari terik waktu tengah hari.

“Fenomena ini biasa terjadi dua kali setahun di bandar-bandar atau wilayah yang terletak antara dua garis iaitu di sebelah Utara dan Selatan,” kata Andi.

Paparan Skrin / Facebook

“Kawasan yang terletak di Utara akan mengalami fenomena ‘Hari Tanpa Bayang’ pada solstis Jun, sementara di bahagian Selatan pada solstis Disember,” jelas Andi kepada Tribunnews

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI