28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGlobalIdeologi politik 'Pemikiran Xi Jinping' diperkenalkan dalam kurikulum sekolah di China

Ideologi politik ‘Pemikiran Xi Jinping’ diperkenalkan dalam kurikulum sekolah di China

China akan memperkenalkan ideologi politik Presiden China dalam kurikulum kebangsaannya.

“Pemikiran Xi Jinping” akan membantu “remaja membangunkan kepercayaan Marxis”, kata Kementerian Pendidikan China mengenai garis panduan baru pendidikan negara itu.

Ideologi ini akan diintegrasikan bermula dari sekolah rendah sehingga ke peringkat universiti.

Paparan Skrin / BBC

Ini adalah inisiatif terbaharu Presiden Xi Jinping untuk menggabungkan peranan Parti Komunis China yang berkuasa dalam pelbagai bidang masyarakat.

Dalam satu kenyataan, Kementerian Pendidikan berkata ia bertujuan “untuk memupuk pembangun dan pewaris sosialisme dengan landasan moral, intelektual, fizikal dan estetika yang serba boleh”.

Garis panduan merangkumi pendidikan buruh “untuk memupuk semangat bekerja keras” dan pendidikan mengenai keselamatan negara.

Pada tahun 2018, badan tertinggi China memasukkan “Pemikiran Xi Jinping” dalam perlembagaan.

Sejak itu, ia telah diperkenalkan di beberapa universiti dan merupakan antara sayap politik muda sama ada diserapkan ketika mengadakan aktiviti ekstra-kurikulum dan dalam pengajian.

Paparan Skrin / BBC

“Pemikiran Xi Jinping” mempunyai 14 prinsip utama yang menekankan cita-cita komunis ideal yang termasuk:

  • Seruan “reformasi yang lengkap dan mendalam” dan “pembangunan idea-idea baru”.
  • Janji “kehidupan harmoni antara manusia dan alam”.
  • Penekanan “kuasa mutlak parti terhadap tentera rakyat”.
  • Penekanan pentingnya “‘satu negara dua sistem’ dan penyatuan semula dengan tanah besar”.

Garis panduan baru ini bagaimanapun akan dilancarkan secara meluas dan menyeluruh.

“Sekolah rendah akan menumpukan dalam pemupukan cinta kepada negara, Parti Komunis China, dan sosialisme. Di sekolah menengah, tumpuan akan diberikan pada kombinasi pengalaman, persepsi, dan ilmu pengetahuan untuk membantu pelajar membuat penilaian dan pendapat politik dasar,” menurut Global Times.

“Di kolej dan universiti, akan terdapat penekanan yang lebih besar terhadap pembentukan pemikiran teoritikal,” tambahnya.

Paparan Skrin / BBC

Kementerian Pendidikan juga sedang berusaha memasukkan tema seperti kepemimpinan parti dan pendidikan pertahanan nasional ke dalam kurikulum, kata Tian Huisheng merangkap pegawai kementerian pendidikan kepada Global Times.

Pemimpin-pemimpin China terdahulu telah mengemukakan ideologi politik mereka sendiri yang telah dimasukkan ke dalam perlembagaan atau pemikiran parti.

Tetapi tiada, kecuali pengasas PKC, Mao Zedong, yang ideologi mereka digambarkan sebagai “pemikiran” berada di puncak hierarki. Hanya Mao Zedong dan Deng Xiaoping memiliki nama yang tersemat menerusi ideologi mereka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI