26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalPesakit pertama memulakan ujian percubaan ubat oral Pfizer cegah COVID-19

Pesakit pertama memulakan ujian percubaan ubat oral Pfizer cegah COVID-19

Pesakit pertama dalam ujian percubaan klinikal yang menganalisis ubat oral COVID-19 keluaran Pfizer telah menerima dos pertama, syarikat farmaseutikal itu mengumumkan pada 1 September.

Kajian ini menganalisis ubat anti virus ‘protease inhibitor’ yang dikenali sebagai PF-07321332. Ubat yang bertujuan untuk menghalang jangkitan COVID-19 serta bertindak sebagai pertahanan kepada pesakit yang mengalami gejala, tetapi tidak memerlukan rawatan di hospital.

Uji kaji secara rawak dan dubel-buta berganda ini akan mendaftarkan kira-kira 1,140 peserta, dengan anggaran separuh daripadanya akan menerima plasebo. Peserta akan menerima ubat atau plasebo pada setiap 12 jam secara oral selama lima hari.

Logo Pfizer di New York, Amerika Syarikat pada 1 April, 2021. (Gambar oleh Carlo Allegri/ REUTERS)

Mereka yang diberi ubat ini juga akan menerima ritonavir.

“Sekiranya berjaya, kami percaya terapi ini akan dapat membantu mengurangkan tahap serius penyakit ini kepada sebilangan besar pesakit,” kata Rod MacKenzie, ketua pegawai pembangunan Pfizer, dalam satu kenyataan.

Syarikat telah memulakan percubaan berasingan dalam menguji ‘protease inhibitor’ yang berbeza, yang dijalankan melalui IV.

‘Inhibitor’ adalah sejenis ubat yang menghentikan virus daripada meniru.

Pil antivirus terhadap COVID-19 masih belum dikembangkan. Remdesivir yang dikendalikan oleh IV penghasilan Gilead Sciences, telah diluluskan oleh pengatur selia farmaseutikal dan dadah Amerika Syarikat pada tahun 2020.

Gambar Hiasan / Unsplash

Syarikat lain yang berusaha membangunkan ubat-ubatan yang sama termasuk Merck dan Roche.

Merck telah memulakan ujian percubaan peringkat akhir yang menganalisis calon pil, dikenali molnupiravir. Keputusan interim daripada ujian percubaan fasa kedua untuk pil Roche, AT-527, menunjukkan keputusan yang memberangsangkan. Roche dan rakan niaga, Atea Pharmaceuticals mendedahkannya dalam satu kenyataan pada bulan Julai.

Pfizer berkata jika ujian percubaan menunjukkan PF-07321332 selamat dan berkesan, di mana pihaknya boleh meminta kebenaran pengatur selia untuk meluluskan pengeluaran ubat ini pada suku keempat 2021.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI