26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaGaya HidupGuna aplikasi Microsoft untuk hasilkan ilustrasi terbaik, netizen malaysia dipuji kerana mahir...

Guna aplikasi Microsoft untuk hasilkan ilustrasi terbaik, netizen malaysia dipuji kerana mahir dan kreatif gunakan Microsoft Excel

Hari ini ramai antara kita yang mula berjinak-jinak dalam bidang lukisan, tambah-tambah lagi teknologi hari ini membolehkan sesiapa pun untuk berkarya. Ramai menggunakan aplikasi lukisan pada telefon bimbit, tablet atau komputer tetapi tidak ramai yang menggunakan aplikasi Microsoft Excel untuk menghasilkan lukisan digital.

Seorang netizen, baru-baru ini tular di Twitter selepas hasil kerjanya menarik perhatian ramai. Hanya menggunakan Microsoft Excel, Safrina telah berjaya menghasilkan pelbagai lukisan. Antara karya yang paling menonjol ialah gambar stesen KTM Tasek Gelugor yang telah tular di Twitter.

Tanpa memerlukan fungsi ‘VLOOKUP’ atau ‘INDEX’, Safarina malah menggunakan alat ‘bentuk’ dan ‘warna’ untuk membuat kepingannya.

Ribuan netizen yang kagum kerana ilustrasinya yang sangat mirip dengan gambar stesen sebenar. Dia bahkan berjaya mencipta tekstur dinding usang di stesen KTM itu.

Safarina mengatakan bahawa dia memerlukan masa tiga hari untuk menyiapkan ilustrasi tersebut. Menurutnya lagi, dia mula menggunakan Microsoft Excel setelah dia menemui seorang lelaki dari Jepun, Tatsuo Horiuchi, yang menjadi tular kerana menggunakan perisian ‘Spreadsheet’ untuk menghasilkan karyanya.

Hasil tangan Safrina bukan sahaja berjaya menarik perhatian orang ramai, malah akaun rasmi Microsft Store juga telah memuji karya tersebut denganmengatakan ianya adalah sesuatu yang luar biasa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI