24.1 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKorea Utara tolak 3 juta dos vaksin Covid-19 yang disumbangkan untuk negaranya

Korea Utara tolak 3 juta dos vaksin Covid-19 yang disumbangkan untuk negaranya

Ketika negara sibuk dengan program vaksin mereka, Korea Utara dilaporkan telah menolak sejumlah 3 juta dos vaksin yang disumbangkan untuk negaranya. Negara itu bahkan meminta Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk memberikan vaksin tersebut kepada negara lain.

Seorang jurucakap mengatakan bahawa negara itu meminta agar vaksin tersebut diberikan kepada negara-negara yang lebih memerlukan memandangkan kekurangan vaksin global.

Vaksin jenis Sinovac buatan China ditawarkan di bawah program Covax yang bertujuan untuk membantu negara-negara miskin untuk mendapatkan vaksin.

Pada 19 Ogos, Korea Utara tidak mencatatkan sebarang kes Covid-19, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kira-kira 37,291 orang – termasuk pekerja penjagaan kesihatan dan mereka yang mempunyai penyakit seperti selesema – telah diuji dan semuanya didapati negatif, kata WHO dalam laporan mingguannya.

Negara tersebut dikatakan telah melaksanakan tindakan yang ketat sejak wabak ini dikesan lagi. Korea Utara merupakan antara negara terawal yang menutup sempadan negaranya pada Januari tahun lalu.

Ini bukan kali pertama negara itu menolak vaksin. Pada Julai lalu, kerajaan Korea Utara telah menolak sekitar 2 juta dos vaksin AstraZeneca, dengan alasan bimbang mengenai kesan sampingan.

Menteri Luar Negeri Rusia, Sergey Lavrov, mengatakan kepada wartawan pada Julai lalu bahawa mereka telah menawarkan untuk membekalkan Korea Utara dengan vaksin Sputnik.

Korea Utara telah menyatakan keraguan terhadap keberkesanan vaksinasi Covid-19, dengan media negara sering melaporkan kejadian di AS dan Eropah di mana individu mengalami kesan sampingan yang teruk terhadap vaksin yang diperolehi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI