29.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 1, 2023
UtamaGaya HidupRemaja 17 tahun bangga ikan laganya dibeli Tun Dr Mahathir dan kini...

Remaja 17 tahun bangga ikan laganya dibeli Tun Dr Mahathir dan kini diletakkan di dalam pejabatnya

Buat seseorang peniaga, pasti anda senang jika ada yang membeli apa sahaja produk yang ada jual. Apa yang lebih mengembirakan jika pelanggan anda ialah individu yang disegani ramai. Pasti perasaan bangga ketika itu cukup luar biasa dan sukar digambarkan.

Itulah pengalaman manis yang dilalui oleh seorang remaja lelaki apabila ikan laga jualannya dibeli oleh bekas pemimpin negara yang dikagumi ramai, siapa lagi kalau bukan Tun Dr Mahathir.

Bekas Perdana Menteri itu telah membeli enam ekor ikan laga yang dijual secara dalam talian daripada Zheng Jiayong, 17, dari Ipoh. Dia dan adiknya menjalankan perniagaan ikan laga secara atas talian.

Zheng Jiayong dikatakan bertanggungjawab untuk pemasaran di Twitter, sementara adiknya bertanggungjawab dalam penternakan dan pembiakan ikan laga betta.

Perniagaan mereka baru beroperasi selama dua bulan dan mereka telah mendapat sokongan daripada Tun Mahathir dan perkara ini membuatkan Cheng Jiayong sangat teruja untuk berkongsi kisahnya di Twitter.

Dia memberitahu bahawa pembantu Tun Mahathir menghubunginya pada 14 Ogos untuk bertanya mengenai harga Douyu. Pada mulanya dia berfikir ia hanyalah pelanggan biasa. Dia tidak menyangka bahawa mantan Perdana Menteri yang ingin membeli Douyu dan meletakannya di dalam pejabat.

Zheng Jiayong pada mulanya menganggapnya hanya sebuah gurauan. Ketika pembantu memberikan alamat pejabat Dr Mahathir di Pulau Langkawi, barulah dia percaya.

Pembantu Dr Mahathir juga ada menyebut bahawa dia boleh menulis atau meninggalkan mesej kepada Dr Mahathir.

Zheng Jiayong menghantar enam ekor ikan laga kepada Mahathir pada 16 Ogos, dan pembantu Dr Mahathir memberitahu bahawa mereka menerimanya pada 18 Ogos.

Zheng Jiayong juga mendedahkan bahawa Dr Mahathir membeli ikan tempurung pendek Plakat yang harganya sekitar antara RM15 hingga RM40.

Dia mengatakan bahawa ketika dia membuat hantaran Twitter mengenai kisah itu ramai orang yang mula tertarik dan mula membeli ikannya.

Dia juga mendedahkan bahawa jika sebelum ini perniagaan ikan laganya di Twitter tidak stabil. Walaupun kadangkala dia tidak dapat menjual ikan dalam sehari tetapi dia tetap menghargai ikan laganya. Baginya ikan laga boleh mengurangkan tekanan terutama tekanan belajar.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI