26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupMenarik tetapi agak mencabar keberanian, permainan tradisional dari Bali ini hanya dimainkan...

Menarik tetapi agak mencabar keberanian, permainan tradisional dari Bali ini hanya dimainkan setahun sekali

Ada antara anda yang rindu untuk bermain permainan di taman tema? Pasti ramai yang suka dengan permainan yang mencabar keberanian yang ada di sana.

Di Bali, terdapat sebuah permainan tradisonal yang tidak kurang menariknya dan apa yang penting ia agak mencabar. Tidak semua orang berani untuk naik ke situ dan buat yang tidak berani berada di tempat tinggi mungkin permaian tersebut tidak sesuai dengan anda.

Permaian Meayunan merupakan permainan ayunan tradisional masyarakat Desa Tenganan, sebuah desa di Bali. Di sana, permainan tersebut hanya diadakan setahun sekali sebagai sebahagian daripada upacara adat.

Sekali lihat ianya seperti buaian yang berpusing atau ‘ferris wheel’ di taman tema cuma kali ini ianya lebih unik kerana ianya diperbuat daripada kayu. Permaian ini melibatkan lapan orang gadis yang duduk di atas tempat duduk dan terdapat dua orang lelaki di bahagian kiri dan kanan yang ditugaskan untuk membuat pusingan ayunan.

Pada mulanya ayunan hanya dipusing dengan perlahan tetapi lama-kelamaan ayunan semakin laju dan menyeronokkan. Apa yang lebih menarik, permainan tersebut dimainkan diiringi dengan muzik gamelan.

Selepas memusing ayunan ke bahagian hadapan, arah ayunan ditukarkan ke arah belakang pula.

Permainan tradisional tersebut dikatakan bukan sekadar hiburan malah ia merupakan simbolik kepada kehidupan di mana hidup kita sentiasa berputar. Kadangkala kita berada di atas, dan ada masa kita juga boleh berada di bawah.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI