26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobal“Ia berlaku lebih cepat daripada yang dijangka” – Respons Biden terhadap keruntuhan...

“Ia berlaku lebih cepat daripada yang dijangka” – Respons Biden terhadap keruntuhan di Afghanistan

Setelah berdepan dengan kritikan bipartisan, Presiden Joe Biden pada petang 16 Ogos mengakui bahawa keruntuhan Afghanistan berlaku lebih cepat daripada yang dijangkakan oleh pentadbirannya.

“Ia terjadi lebih cepat daripada yang kami jangkakan”, kata Biden di White House, menyalahkan pemimpin politik dan ketenteraan Afghanistan kerana menyerah dan melarikan diri dari negara itu.

Presiden itu juga menuduh pemerintah Afghanistan menghentikan Amerika Syarikat daripada melaksanakan rancangan pemindahan besar-besaran sebelum menarik diri, lantas menimbulkan krisis kepercayaan.

Ujarnya lagi, pegawai White House dan pegawai perisik AS juga mengawasi secara dekat keadaan di dan beliau juga tidak berasa menyesal menarik diri daripada negara itu.

“Misi di Afghanistan yang berlangsung hampir 20 tahun, dirancang untuk menghilangkan jaringan pengganas al-Qaeda yang berada di belakang serangan pengganas 11 September. AS juga telah membunuh pemimpin pengganas Osama bin Laden satu dekad yang lalu”, kata Biden.

Biden menambah bahawa pencerobohan ke Afghanistan juga bukanlah bertujuan untuk membangun negara atau mewujudkan demokrasi terpusat.

Presiden itu juga enggan menjawab apa-apa soalan. White House mengesahkan kepada wartawan bahawa beliau akan kembali ke Camp David, di mana beliau menghabiskan beberapa hari terakhir untuk bercuti. Presiden itu mengatakan bahawa beliau dan pasukannya sedang mengikuti situasi di Afghanistan dengan teliti.

Dalam ucapannya, Biden menyentuh kekacauan yang sedang berlaku di lapangan terbang Kabul, di mana banyak rakyat Amerika dan warga asing masih berada di sana.

Jelas John Kirby selaku jurucakap Pentagon, tentera AS ditembak oleh penyerang bersenjata, memaksa tentera untuk melepaskan tembakan.

“Kehadiran diplomatik kami telah digabungkan di lapangan terbang juga”, kata Biden, sambil menambah bahawa penerbangan pemindahan akan diadakan dalam beberapa hari mendatang.

Sementara itu, presiden menyatakan bahawa keruntuhan Afghanistan adalah sebahagian tanggungjawab bekas Presiden Donald Trump dalam rundingan perjanjian dengan Taliban untuk memulakan penarikan diri pada 1 Mei 2021, sambil menambah bahawa pentadbirannya terpaksa mematuhi perjanjian yang telah dipersetujui oleh Trump.

Perang di Afghanistan juga telah menjangkau empat presiden. Kata Biden, beliau terpaksa berhadapan dengan keputusan untuk meningkatkan kekuatan pasukan AS dalam memerangi Taliban ketika musim luruh.

Malah beliau turut mempersoalkan mengapa AS yang harus menambah pasukan untuk bertempur dengan Taliban sedangkan tentera Afghanistan sendiri enggan untuk berperang.

Walaupun Trump menetapkan tarikh 1 Mei, Biden menolak penarikan balik beberapa bulan. Trump juga bersetuju untuk menarik tentera sepenuhnya sebagai pertukaran agar Taliban tidak menyerang pasukan Amerika dan memutuskan hubungan dengan al-Qaeda. Ada yang berspekulasi bahawa Taliban membatalkan tawarannya setelah Biden menolak tarikh itu.

Dalam beberapa pernyataan selama seminggu yang lalu, Trump mengkritik strategi penarikan Biden, dengan bertanya: “Ada sesiapa yang dapat membayangkan penarikan semula tentera kita sebelum memindahkan orang awam dan mereka yang berkhidmat untuk negara serta mereka yang seharusnya diberikan perlindungan?”.

Stephen Miller iaitu bekas penasihat Trump, menulis ‘tweet’ bahawa Biden meninggalkan rancangan perdamaian Trump dan strategi keluar, yang juga termasuk ‘pencegahan’ yang agak berkuasa.

Tambah Miller, Biden telah membuat rancangan penarikan semula dengan sendiri tetapi sebaliknya, rancangan itu gagal – ‘terhempas dan terbakar’.

Hujung minggu lalu, Biden yang sedang bercuti di Camp David berhadapan dengan kritikan bipartisan kerana tidak menangani pengambilalihan Taliban dan mempersoalkan risikan AS.

Bahkan beberapa bekas pegawai dan jeneral Jabatan Pertahanan membandingkan kejatuhan pemerintah Afghanistan dan pemindahan Kedutaan AS dengan kejatuhan Saigon pada tahun 1975, situasi tebusan Iran 1979 atau kejadian Teluk Babi 1961.

Sementara Biden tidak membuat kenyataan di televisyen mengenainya, pemimpin dunia lain – Perdana Menteri UK Boris Johnson dan Canselor Jerman Angela Merkel telah menyatakan kekecewaan masyarakat terhadap bagaimana pentadbiran dan cara AS menangani penarikan dan pemindahan orang asing.

Ketika pengumuman Afghanistan dibuat bulan lalu, Biden mengatakan ia tidak akan serupa dengan kejatuhan Saigon tahun 1975, ketika pasukan komunis Vietnam menguasai ibu kota yang membuatkan berakhirnya Perang Vietnam.

Serangan Taliban mengejutkan pegawai Amerika. Hanya beberapa hari sebelum Taliban memasuki Kabul dengan sedikit perlawanan, penilaian ketenteraan AS meramalkan ia akan memakan masa berbulan-bulan untuk jatuh.

Bercakap pada program TV pagi 16 Ogos, anggota kanan pasukan keselamatan nasional Biden dan pegawai Jabatan Negara menyalahkan kejatuhan itu pada pasukan tentera Afghanistan.

Namun mereka mengakui kepantasan Afghanistan diambil alih oleh Taliban, yang dituduh menyembunyikan kumpulan pengganas seperti al-Qaeda atau jaringan Haqqani. Mereka juga mengatakan bahawa pengawasan mereka selama seminggu terakhir membuatkan mereka tidak berjaga-jaga.

Semestinya faktor kepantasan menyebabkan beberapa bandar ‘jatuh’, kata penasihat keselamatan nasional Jake. Beliau juga menambahkan bahawa tentera Afghanistan tidak memiliki kehendak untuk melawan kumpulan Taliban.

Pada hujung minggu, Setiausaha Negara Antony Blinken mengatakan bahawa Amerika Syarikat mencapai objektifnya di Afghanistan iaitu untuk mengalahkan al-Qaeda setelah serangan pengganas pada 11 September 2001.

Namun masih banyak persoalan mengapa tentera AS kekal di negara Asia Selatan selama hampir 20 tahun dan adakah pemimpin tentera selama bertahun-tahun sengaja memberikan alasan pada rakyat AS tentang sebab mereka masih perlu ditempatkan di sana.

Amerika Syarikat kini akan menumpukan pada keselamatan lapangan terbang Kabul, kata Timbalan Penasihat Keselamatan Nasional Jon Finer kepada wartawan pada Isnin petang.

Tambahan tentera Amerika akan bergerak ke lapangan terbang pada 16 dan 17 Ogos. Pada awal 16 Ogos, White House mengesahkan terdapat sejumlah besar orang Amerika yang masih berada di Afghanistan tatkala kekacauan di lapangan terbang Kabul.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI