25.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGaya HidupAmbil inisiatif pelajari bahasa Urdu dan Bengali, tugas sukarelawan PPV Stadium Bukit...

Ambil inisiatif pelajari bahasa Urdu dan Bengali, tugas sukarelawan PPV Stadium Bukit Jalil ini jadi lebih mudah juga buat penerima vaksin spontan tersenyum

Apabila seseorang itu berusaha untuk mempelajari bahasa asing dan dapat pula berkomunikasi dengan penuturnya walaupun tidak sefasih mereka, ia pasti akan membangkitkan rasa kebanggaan serta kegembiraan kepada orang lain.

Seorang sukarelawan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Stadium Bukit Jalil telah mengambil inisiatif mempelajari bahasa Urdu dan Bengali kerana mahu memudahkan komunikasi dengan penerima vaksin dari negara Pakistan dan Bangladesh.

@ainsyawani/Twitter

Usahanya itu telah mendapat pujian ramai setelah beliau memuat naik satu video di laman Twitter @ainsyawani yang mendapat tontonan lebih 278,500 kali. 

Sukarelawan ini memberitahu dapat bertutur dalam bahasa itu secara asas dan mudah difahami telah membantu memudahkan tugasnya dalam proses pendaftaran penerima vaksin warganegara asing itu di kaunter PPV Stadium Bukit Jalil.

Dalam ciapannya di Twitter, “Saya cuma mahu berkongsi video ini, saya bertutur dalam bahasa Bengali dan Urdu. Dapat belajar bahasa mereka telah membantu mempercepatkan kerja saya.”

@ainsyawani/Twitter

“Dan saya suka tengok reaksi mereka apabila saya bercakap dalam bahasa mereka. Harap video ini akan menceriakan hari anda,” tulisnya.

Sukarelawan ini yang bertugas di PPV sejak bulan Jun lalu turut cuba mempelajari bahasa Myanmar, Nepal dan Hindi bagi tujuan memudahkan proses pendaftaran vaksinasi buat warga asing di kaunter.

@ainsyawani/Twitter

“Kadang-kadang mereka kurang faham bahasa Melayu atau Inggeris, jadi saya ambil alternatif untuk belajar bahasa mereka bagi memudahkan kerja dua pihak. Setiap kali saya cakap bahasa Bangladesh, mesti mereka tersenyum dengar saya cakap bahasa mereka,” tambah ciapan @ainsyawani di Twitter.

Semoga usaha @ainsyawani akan memberi inspirasi kepada semua untuk mempelajari bahasa asas negara lain yang secara tidak langsung dapat meningkatkan penguasaan ilmu diri sendiri sekali gus menimbulkan rasa hormat antara satu sama lain tidak kira apa pun bangsa.

Tonton video di bawah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI