25.2 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupHanya tidur di atas jalan setiap hari, kucing jalanan ini akhirnya diselamatkan...

Hanya tidur di atas jalan setiap hari, kucing jalanan ini akhirnya diselamatkan dan gembira sambil menunggu diambil keluarga angkat

Tidak semua kucing bertuah mendapatkan tuan yang baik atau tempat tinggal yang hangat dan nyaman. Ada yang terpaksa tinggal di jalanan dan makan apa sahaja sisa yang ada. Mereka juga sering dilihat sebagai kucing jalanan yang kotor dan liar.

Namun begitu, tidak semua kucing jalanan adalah liar dan tidak suka bergaul. Sebenarnya banyak antara mereka yang sangat peramah dan manja. Menurut pengalaman seorang aktivis haiwan di Florida, Carmen Weinberg, dia pernah terjumpa seekor kucing jalanan yang sedang tidur di jalan di sebuah taman di negeri itu.

Kucing itu dilihat agak pendiam dan berkelakuan baik, tetapi kelihatan sangat sunyi. Carmen perlahan-lahan melangkah ke arahnya dan cuba untuk menyentuhnya. Tanpa diduga, kucing itu sama sekali tidak takut kepada orang dan segera bangun dan mendekati Carmen untuk diusap.

Carmen kemudian mencari orang yang menjaga kucing tersebut dan mendapati kucing tersebut sebenarnya dijaga oleh seorang penduduk yang tinggal di kawasan tersebut. Namun begitu, di situ terdapat banyak kucing liar dan kadang-kala penjaga kucing itu tidak sempat menjaga kucing tersebut.

Carmen kemudian memutuskan untuk membawa kucing tersebut kepada pusat pelindungan lain supaya dapat dijaga sepanjan masa. Di sana kucing tersebut pasti akan dijaga selain mendapatkan makanan dan minuman yang diperlukan. Dia juga akan dirawat.

Ketika Carmen datang ke taman itu mengambil kucing tersebut dia sedang tidur. Kucing tersebut walau bagaimanapun tersedar tetapi tidak meawan seolah-olah bersetuju untuk mengikuti Carmen pergi dari tempat itu.

Carmen mengambil kucing itu dan memasukkannya ke dalam sangkar. Ketika menaiki kereta, kucing itu sedikit gementar, tetapi sebaik sahaja sampai di rumah dia mula berehat.

Kucing itu kemudian diberi nama Millie. Carmen melihat Millie sepertinya sangat suka degan persekitaran barunya yang hangat. Di situ Millie mendapatkan makanan yang cukup dan enak. Millie kelihatan sangat gembira tinggal di situ.

Malam itu, kucing Millie akhirnya tidak perlu tidur di lantai konkrit yang sejuk, tetapi tidur di atas katil yang selesa.Dia tidur dengan nyenyak seolah-olah dia tidak pernah tidur dengan nyaman sebelum ini.

Sehari setelah diselamatkan, Millie dipindahkan ke tempat perlindungan kucing. Terdapat ramai sukarelawan di sana, dan kucing-kucing di sana mendapat rawatan perubatan yang lebih baik dan berpeluang mencari rumah keluarga angkat.

Kini Millie hidup dengan baik, dia tidak perlu lagi risau tentang makanan dan tempat tinggal, dan akan menemui keluarga angkat yang sudi menjaganya tidak lama lagi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI