26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaKesihatanCOVID-19 : Saintis Britain beri amaran ‘strain’ baru kebal terhadap vaksin bakal...

COVID-19 : Saintis Britain beri amaran ‘strain’ baru kebal terhadap vaksin bakal muncul

Pada 30 Julai lalu, kerajaan Britain mengeluarkan laporan bahawa bakal muncul virus COVID-19 ‘dikemas kini’, yang berupaya untuk menggagalkan semua vaksin.

Laporan bertarikh 26 Julai berkenaan diterbitkan oleh Scientific Advisory Group for Emergency Situations (SAGE) di Britain.

Penyelidikan tersebut dilakukan dengan menyingkirkan teoretikal saintifik dan ini bermakna bahawa varian virus baru cukup kuat untuk mengalahkan vaksin sedia ada pada waktu ini.

Menurut para saintis, adalah tidak mungkin bahawa manusia akan membasmi virus berkenaan. Mereka juga yakin bahawa varian baru akan muncul, dengan mengalami mutasi antigen.

Mutasi terhadap virus itu akan berlaku secara beransur-ansur dan perlahan sehingga akhirnya ia akan menyebabkan kegagalan terhadap vaksin sedia ada.

Mereka turut menyarankan agar kerajaan terus meminimakan penyebaran virus untuk mengurangi kemungkinan virus varian baru yang lebih kebal terhadap vaksin.

Para saintis juga menyatakan bahawa fokus penyelidikan vaksin baru tidak hanya tertumpu kepada pencegahan kemasukan ke hospital dan penyakit, tetapi juga pada keberkesanan tinggi dan ketahanan imuniti.

Matlamat pencegahan wabak adalah untuk mengurangkan jangkitan dan penyebaran orang yang telah divaksinasi. Dilaporkan bahawa beberapa syarikat yang mengeluarkan vaksin COVID-19 telah memulakan penyelidikan mengenainya.

Laporan itu menganalisis bahawa beberapa varian virus yang muncul dalam beberapa bulan terakhir mengalami kekurangan sensitiviti terhadap kekebalan yang dihasilkan vaksin.

Namun masih tiada virus yang dapat lolos daripada vaksin secara sepenuhnya. Sungguhpun begitu, terdapat amaran bahawa varian virus ini akan bermutasi tatkala penggunaan vaksin semakin tinggi.

“Ketika penggunaan vaksin menjadi lebih popular, virus akan dapat menghindari kekebalan imuniti vaksin dan akan menyebar dengan cepat”.

Sewaktu perbincangan pada 7 Julai lalu, para saintis SAGE menyatakan bahawa kadar vaksinasi yang tinggi berkemungkinan besar menyebabkan virus mutan dapat lolos daripada vaksin.

Ujar mereka, kemungkinan kejadian ini belum diketahui. Namun varian ini akan membawa risiko yang besar bagi United Kingdom dan masyarakat antarabangsa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI