27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita Utama22 atlet galas cabaran ke Paralimpik Tokyo 2020 bermula 24 Ogos ini

22 atlet galas cabaran ke Paralimpik Tokyo 2020 bermula 24 Ogos ini

Olimpik Tokyo 2020 baru sahaja melabuhkan tirainya beberapa hari yang lalu dan ia akan disusuli dengan Sukan Paralimpik yang dijadualkan bermula pada 24 Ogos kelak.

Sukan Paralimpik 2020 yang berlangsung sehingga 5 September di Tokyo, Jepun itu merupakan Sukan Paralimpik yang ke-16 diadakan.

Reuters

Menurut laporan, seramai 22 orang atlet akan menggalas cabaran negara dalam sembilan jenis acara sukan pada temasya terbabit.

Presiden Majlis Paralimpik Malaysia (MPM), Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin berkata kesemua atlet akan ditemani 16 orang jurulatih.

Selain itu, kontinjen akan turut ditemani seorang caperon dan 22 orang pegawai perubatan dan petugas sekretariat.

Bernama

Dalam pada itu, kontinjen Sukan Paralimpik tanah air juga memberi bayangan bahawa pencapaian tiga pingat emas dan satu perak yang diraih semasa di Rio 2016 mungkin mampu diatasi.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata jangkaan itu hadir selepas melihat persiapan, perkembangan dan prestasi yang ditunjukkan atlet para negara.

China Press

“Saya optimis dengan persiapan dan keseungguhan (atlet) di samping prestasi yang ditunjukkan dalam tempoh setahun ini”.

“Insya-Allah paralimpik juga jadi penyumbang, bukan saja pingat emas yang kita dapat di Rio, malah lebih dari itu”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI