30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya HidupProton Saga Edisi Black Knight Edisi 1989 menang pertandingan kereta klasik di...

Proton Saga Edisi Black Knight Edisi 1989 menang pertandingan kereta klasik di UK

Proton Saga 1.5GL Black Knight Edisi 1989 milik seorang lelaki, Jon Coupland dikatakan telah memenangi pertandingan Concours de l’Ordinare di Istana Grimsthorpe di Lincolnshire, yang dianjurkan oleh firma insurans kereta klasik, Hagerty.

Anggota polis berusia 30 tahun itu memberitahu Hagerty bahawa dia tidak menyangka akan memenangi tempat pertama dalam acara pameran yang turut disertai oleh 50 peserta lain.

“Saya menjadi peminat kereta ketika masih muda dan hanya boleh memiliki model Proton ini pada tahun 2019. Sebelum ini, saya tidak pernah mengunjungi Festival tersebut,” katanya.

Tambahnya lagi, dia sangat gembira kerana berjaya membuatkan barisan juri kagum sehingga dia berjaya memenangi hadiah keseluruhan.

Festival of the Unexceptional merupakan sebuah festival yang dianjurkan untuk meraikan kereta-kereta biasa yang digunakan setiap hari, dan kereta yang biasanya bukan pilihan seperti Porche atau BMW klasik.

Menurut Coupland, Proton Black Knight Edisi 1989 itu adalah model terakhir yang berbaki daripada 201 unit yang dibuat khusus untuk pasaran UK.

Dia memberitahu Hagerty bahawa pemilik asal kereta itu jatuh sakit dan mengganti kereta pada tahun 1993, setelah hanya memandu sejauh 3,600km. Ia kekal di garaj sehingga 2017, ketika dijual kepada pemilik keduanya dan dipandu lebih dari 10,000km.

Coupland mengatakan bahawa dia hanya membawa kereta Protonnya ke acara seperti Festival of the Unexceptional untuk mempamerkannya.

Peugeot, Volvo, Ford, Nissan, Austin, Toyota, Lancia, Saab, dan Volkswagen adalah antara kereta lain yang turut serta bersama Proton Saga milik Coupland dalam pertandingan tersebut.

Menurut Paul Tan’s Automotive News, kereta itu mempunyai skema warna oren dan kelabu pada badannya, sama seperti Saga Knight tempatan.

Laman berita automotif juga melaporkan bahawa Coupland juga memiliki akaun YouTube yang mempamerkan dua Proton Saganya yang lain – edisi terhad 1.5 SE LE dan 1.3 GLS yang sama seperti badan Proton Iswara.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI