24.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaKanak-kanak 12 tahun berani jalani kuarantin seorang diri di rumah

Kanak-kanak 12 tahun berani jalani kuarantin seorang diri di rumah

JOHOR BAHRU: “Saya hanya dapat berdoa agar budak lelaki berusia 12 tahun yang kuat mentalnya ini menjalani kuarantin sendirian di rumah akan pulih tidak lama lagi.”

Inilah yang dikatakan oleh Pengerusi Persatuan Kebajikan Masyarakat (Petak) Kluang, Zalifah Ithnin mengenai kepayahan seorang budak lelaki bernama Arshad.

Dia adalah anak sulung daripada lima beradik dan baru-baru ini kehilangan ayahnya yang berusia 38 tahun kerana Covid-19.

Tiga orang lagi adik-beradiknya kini tinggal di rumah ibu saudara mereka di Johor Bahru setelah mereka keluar dari Hospital Permai di Tampoi.

Ibunya yang berusia 38 tahun dan adiknya yang lain, bagaimanapun, masih dirawat di Hospital Permai kerana Covid-19.

Zalifah berkata, kanak-kanak itu disahkan negatif setelah menjalani pemeriksaan Covid-19 pertamanya dan kemudian diarahkan untuk menjalani kuarantin di rumah.

Arshad walau bagaimanapun disahkan positif semasa pemeriksaan kedua.

ADUN Mahkota, Muhamad Said Jonit dilaporkan telah mengedarkan beberapa barang untuk kegunaan kanak-kanak lelaki tersebut.

Oleh kerana saudara terdekatnya, yang mengawasi Arshad, menyediakan makanan dan ubat-ubatan harian kepadanya, Zalifah mengatakan bahawa persatuannya ada menyumbang susu, biskut dan roti sebagai makanan ringan untuk kanak-kanak itu.

“Hati saya hancur ketika saya bertanya kepadanya adakah dia telah bercakap dengan ibunya kerana dia ada memberitahu bahawa dia telah berusaha menghubunginya sejak semalam tetapi tidak berhasil.

“Dia kelihatan cukup cemas ketika mengatakannya kerana dia baru kehilangan ayahnya … saya berharap dia dapat terus kuat.”

Zalifah mengatakan dia dapat memahami penderitaan yang dialami oleh budak lelaki itu kerana anak-anak seusianya biasanya memerlukan perhatian.

Zalifah menambah bahawa Petak telah menyediakan barang makanan penting dari Gerobok Rezeki Petak kepada mereka yang terkena wabak Covid-19, tanpa mengira apa pun bangsa mereka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI