30.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaGaya HidupBergema seluruh blok ‘apartment’ bersorak rai kemenangan beregu badminton negara menyumbang pingat...

Bergema seluruh blok ‘apartment’ bersorak rai kemenangan beregu badminton negara menyumbang pingat Olimpik

Sukan tidak dinafikan menjadi jambatan pengerat perpaduan yang menyatukan negara tanpa mengira bangsa dan agama.

Ketika beregu lelaki badminton negara, Aaron Chia dan Soh Wooi Yik sedang bertarung dalam perlawanan merebut pingat gangsa berharga menentang beregu Indonesia di Sukan Olimpik Tokyo 2020, rakyat Malaysia menyaksikannya dengan penuh debaran secara langsung di depan kaca televisyen di dalam rumah masing-masing sambil memberi sokongan padu.

Paparan Skrin / YouTube

Sejurus Aaron Chia dan Soh Wooi Yik berjaya menundukkan pasangan beregu nombor satu dunia dari Indonesia itu dengan kutipan mata 17-21, 21-17 dan 21-14, sorakan penuh semangat rakyat Malaysia bergema di seluruh pelosok tanah air.

Buktinya menerusi satu video yang tular di media sosial menunjukkan sorakan spontan penuh semangat itu sebaik sahaja kemenangan meraih pingat gangsa Olimpik diumumkan. 

Facebook

Betapa bangganya suara rakyat jelata yang jelas terpapar dalam video ini dengan kemenangan Aaron Chia dan Soh Wooi Yik kerana menghadiahkan sebutir pingat Olimpik buat Malaysia!

Facebook

Kelihatan di seluruh blok ‘apartment’ kedengaran dengan gema sorak meraikan kemenangan beregu badminton negara meraih pingat gangsa.

Kapsyen video yang tular kiriman pengguna Twitter @pjoe_, “Menangg!! Inilah jiran-jiran meraikan, ada semua bangsa. Syabas Malaysia…”

Facebook

Walaupun negara sedang bergelut dengan cabaran politik dan ekonomi ekoran pandemik COVID-19, tetapi sokongan dan semangat rakyat Malaysia tetap utuh untuk para atlet di Tokyo, kerana sukan jelas menyatukan kita semua tanpa mengira bangsa dan agama.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI