26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 10, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya Hidup"Nasib baik saya jumpa ustaz ini hari, kalau tak saya tidur dalam...

“Nasib baik saya jumpa ustaz ini hari, kalau tak saya tidur dalam hujan sekarang”, luah lelaki tua yang dibantu Ustaz Ebit Lew

Nama Ustaz Ebit Lew bukan lagi asing bagi kita. Terlalu banyak kebaikan dan kerja-kerja amal yang dilakukan beliau sehingga sebut sahaja namanya kita sudah boleh membayangkan kebaikan hatinya.

Baru-baru ini beliau telah menolong lagi seorang lelaki tua yang sangat memerlukan pertolongan. Beliau dan pasukannya telah pergi menemui seorang pak cik berbangsa Cina yang tidak memiliki rumah. Dia juga dalam keadaan tidak beberapa sihat apabila kakinya sudah empat kali dibedah membuatkan dia memerlukan kayu untuk dijadikan tongkat semasa berjalan.

Mungkin kerana hidupnya yang melarat, pak cik tersebut juga mengadu bahawa dia seolah-olah tidak mahu hidup lagi. Dia pernah berdoa supaya Tuhan mengambilnya namun Tuhan masih memberinya peluang untuk hidup.

Ustaz Ebit kemudian membawa pak cik tersebut ke pusat membeli-belah. Mereka membeli beberapa helai pakaian baru. Pak cik tersebut pada awalnya menolak kerana katanya dia ada baju lama yang masih boleh digunakankan tetapi Ustaz Ebit tetap membelikannya yang baru.

Mereka kemudian ke salon rambut untuk memotong rambut namun pemilik salon tidak mahu menerima wang diberikan ustaz.

Selepas kedua-duanya memotong rambut tibalah masanya untuk pak cik pergi ke rumah baru yang disewakan Ustaz Ebit buatnya. Rumah tersebut cukup selesa baginya dengan dilengkapi dapur, dua buah bilik, kipas siling dan katil baru di bilik.

Pak cik tersebut tidak putus-putus mengucapkan terima kasih kepada Ustaz Ebit dan Ustaz Ebit jelas sangat senang kerana dapat membantu pak cik tersebut.

Kunci rumah kemudian diserahkan dan pak cik sudah boleh berehat. Sebelum ustaz pulang pakcik tersebut sempat mengucapkan terima kasih sekali kali dan katanya “nasib baik ini hari jumpa ustaz, kalau tak saya tidur dalam hujan sekarang.”

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI