26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupTamat PKPD di pangsapuri, barisan hadapan menari ceria apabila diraikan penduduk

Tamat PKPD di pangsapuri, barisan hadapan menari ceria apabila diraikan penduduk

Mereka yang berada di barisan hadapan antara golongan yang paling terkesan ekoran COVID-19. Bukan mudah untuk menggalas tugas dan bebanan hebat dalam memastikan rakyat dapat selamat daripada wabak. Usaha dan penat lelah mereka sangat perlu untuk dihargai dan diraikan.

Selasa, 13 Julai lalu, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang dilaksanakan di Pangsapuri Sri Ayu yang terletak di Bandar Baru Bangi akhirnya telah ditamatkan. Jadi, ramai penduduk yang meraikan petugas barisan hadapan yang telah ‘menjaga’ mereka selama itu.

Beberapa klip video telah dikongsikan oleh Pusat Maklumat Rakyat Pejabat Penerangan Daerah Hulu Langat di laman Facebook rasmi mereka menunjukkan video penuh ceria dan gembira barisan hadapan dan penduduk di pangsapuri tersebut meraikan mereka yang telah bekerja keras selama dua minggu di situ.

“Setelah selesai operasi pemotongan gelang terhadap semua penghuni di sini, para petugas telah diberikan pelbagai hadiah antaranya, bunga, coklat, teddy bear dan makanan.”

“Terima kasih kepada semua penghuni di sini yang menghargai tugasan kami.

“Kami berharap semua penghuni terus jaga diri dan kesihatan dengan kerap mencuci tangan dengan air dan sabun atau gunakan hand sanitizer, pakai pelitup muka dan jaga jarak fizikal 1 meter.”

Dalam video tersebut, penduduk dilihat menjatuhkan hadiah dari balkoni mereka kepada barisan hadapan yang berada di bawah dengan lengkap memakai PPE. Mereka juga menari ceria dengan iringan muzik yang dipasang kuat. Pendudukan juga memberikan tepukan untuk meraikan mereka.

Pangsapuri Sri Ayu telah tidak dibenarkan keluar selama dua minggu bermula 30 Jun lalu selepas terdapat sekurang-kurangnya 200 orang penduduk dadapati positif COVID-19 dalam masa sebulan.

Semasa PKPD, pangsapuri tersebut dikelilingi oleh kawat berduri dan seramai kira-kira 2,300 orang penghuninya tidak dibenarkan meninggalkan kawasan kediaman sehingga PKPD berakhir dan semua penduduk telah selesai menjalani ujian COVID-19.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI