31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupKeluarkan wang simpanan 10 tahun untuk beli rumah pertama, wanita ini gembira...

Keluarkan wang simpanan 10 tahun untuk beli rumah pertama, wanita ini gembira walaupun rumahnya tiada perabot baru

Adalah menjadi impian ramai orang untuk memiliki rumah sendiri. Ada yang sanggup bekerja keras, ada juga yang hidup berjimat-cermat. Semuanya sanggup dilakukan semata-mata untuk menabung bagi mendapatkan rumah idaman.

Untuk membeli rumah pertama dalam hidupnya, seorang wanita Cina yang lahir pada tahun 90-an tidak teragak-agak untuk menggunakan wang simpanan yang telah dikumpul selama 10 tahun. Walaupun rumah itu tidak mempunyai hiasan atau perabot mewah dia tetap bahagia dengan rumah tersebut.

Menurut “Sin Chew Daily”, wanita berusia 26 tahun yang berasal dari Taizhou, Jiangsu itu tidak pernah lulus dari sekolah rendah. Jadi, dia telah bekerja keras untuk mendapatkan wang sejak berusia 14 tahun. Setelah 10 tahun, dia akhirnya telah membayar wang pendahuluan sebagai deposit sebanyak 280,000 yuan (sekitar RM180,000), dan membeli rumah sebesar 120 meter persegi yang dilengkapi dengan tiga buah bilik tidur, dua ruang tamu dan dua buah bilik mandi di kampung halamannya di Xinghua.

Wanita itu memberitahu bahawa dia kini bekerja dalam bidang hiasan, dan dia masih memperoleh sejumlah wang tambahan. Purata pendapatan bulanannya adalah sekitar 7000 yuan (sekitar RM4,500-RM5,150).

Walaupun dia masih belum mempunyai wang yang cukup untuk mengubah suai rumah dan tiada apa-apa dalam rumahnya dia tetap gembira. Apa yang ada di rumahnya hanyalah dua buah meja dan sebuah katil.

Ketika dia mengeluarkan wangnya untuk membeli rumah tersebut ramai yang mempersoalkan tindakannya. Ada yang mengatakan dia tidak perlu bersusah-oayah seperti itu. Memandangkan dia perempuan jadi dia hanya perlu mencari pasangan yang baik dan tidak perlu bekerja keras untuk membeli rumah sebesar itu.

Ibu bapanya juga pada awalnya meragukan tindakannya namun dia tetap dengan keputusannya untuk membeli rumah tersebut.

Dia berkata: “Saya selalu mahu memiliki rumah sejak saya masih kecil. Saya merasa tidak selamat walaupun saya berkahwin. Saya lebih selamat jika tinggal di rumah saya sendiri.”

Dapur

▼ Bilik mandi / Tandas

Bilik tidur

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI