31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasi“Ayam, jaga diri ya”. Budak penyayang sayu, menangis apabila ayam kesayangan dibawa...

“Ayam, jaga diri ya”. Budak penyayang sayu, menangis apabila ayam kesayangan dibawa pergi, runtun hati semua

Pakar menjelaskan bahawa kanak-kanak yang membesar bersama-sama haiwan peliharaan lazimnya lebih sensitif, peka dan mengambil berat terhadap orang lain.

Membesar bersama haiwan buat mereka agak menarik dan menggembirakan, malah mereka turut membina ikatan bermakna bersama haiwan kesayangan.

Baru-baru ini, tular satu video menunjukkan seorang budak lelaki 6 tahun yang terpaksa berhadapan dengan detik duka dalam hidupnya.

Budak tersebut perlu menyaksikan ayam belaannya dibawa lori untuk dijadikan sumber makanan buat manusia.

Ia bukanlah satu situasi yang mudah buat kanak-kanak sekecil itu, di mana dia yang berasa dari Sikkim, India terpaksa berpisah dengan ayam belaan kesayangannya.

The Voice of Sikkim/Facebook

Dia diberitahu bahawa ayamnya itu akan dipulangkan semula kepadanya. Namun sebaik sahaja dia diberitahu ayamnya itu akan menjadi makanan, dia tersentak.

Kemudian budak terbabit terduduk lalu menangis kesedihan mengenangkan nasib ayam kesayangannya. “Saya mahu ayam saya kembali”, katanya.

The Voice of Sikkim/Facebook

Budak lelaki itu juga berasa sedih melihat keadaan ayamnya yang bersesak-sesak di atas lori. “Saya tidak gembira sekarang. Ayam, bye-bye..”, kata budak penyayang itu. Kasihannya!

Dia kemudian bertanya kepada ayamnya, “Apa terjadi pada kamu?”, memandangkan ada ayam yang mengeluarkan lidahnya. Setelah itu, dia meminta agar ayamnya tidak lagi menjelirkan lidah.

The Voice of Sikkim/Facebook

Betapa murninya hati seorang kanak-kanak yang dipenuhi dengan kasih sayang walaupun hanya terhadap haiwan. Ia ternyata membuka mata kita semua.

Walaupun masih setahun jagung, dia memiliki kasih sayang yang sungguh ikhlas terhadap ayamnya. Semoga dia terus membesar menjadi insan yang empati dan penyayang hendaknya.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI