32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupCara anak kecil tunjukkan kasih sayang kepada ibu tanpa mengatakannya

Cara anak kecil tunjukkan kasih sayang kepada ibu tanpa mengatakannya

Tiada seorang ibu pun di dunia ini yang tidak sayang dengan anak mereka. Walau susah bagaimanapun mereka tetap akan melakukan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Tiada yang boleh mempertikaikan betapa kasih dan sayangnya mereka kepada anak-anak.

Namun begitu, anak-anak juga mempunyai perasaan kasih sayang yang sama buat ibu bapa mereka. Mereka juga mahu memberikan yang terbaik kerana apa yang paling penting ialah apabila dapat melihat senyuman bangga dan bahagia ibu bapa mereka.

Sebenarnya terdapat beberapa cara yang biasanya dilakukan oleh si anak untuk menunjukkan kasih sayang mereka terhadap ibu mereka. Cuba perhatikan bahasa tubuh ini dan anda pasti boleh melihatnya di sekeliling anda.

  1. Memanggil ibu dengan penuh kasih sayang

Antara perkara yang boleh dilihat ialah bagaimana anak-anak kecil memanggil ibu mereka. Biasanya mereka akan memanggil ibu mereka dengan kasih sayang. Dengan mendengar suara itulah yang akan membuatkan segala penat dan lelah si ibu akan hilang serta merta.

  1. Membelai wajah ibu

Hubungan rapat dan sentuhan merupakan keperluan fizikal dan psikologi untuk setiap anak. Jadi, antara cara mereka menunjukkan kasih sayang kepada ibu ialah dengan melakukan sentuhan seperti menarik rambut si ibu, menampar lembut wajah ibu atau mungkin kadangkala bersikap sedikit nakal. Kesemua itu merupakan bahasa tubuh yang menunjukkan anak-anak sayang kepada ibu mereka.

  1. Menyentuh ibu

Ramai ibu suka memeluk anak kecil mereka ketika tidur, dan anak-anak juga suka membalas pelukan ibu mereka. Keadaan ini selalunya akan memberikan keselesaan psikologi kepada anak kecil.

  1. Memeluk lengan atau kaki ibu

Anak kecil sangat suka dengan pelukan ibu ketika tidur. Mereka akan berasa lebih selamat dengan pelukan ibu mereka. Selain itu, mereka juga anak kecil yang sering tidur dalam pelukan ibu akan membuatkan mereka menjadi orang yang lebih berkeyakinan dan bijak apabila menginjak dewasa.

  1. Selalu bercakap atau mengadu dengan ibu

Sebagai orang yang paling dipercayai, anak biasanya akan mencari ibu mereka jika menghadapi masalah. Si ibu pula perlu mendengar dengan teliti akan setiap masalah yang diajukan oleh anak mereka. Setiap respons daripada ibu akan membuatkan anak lebih lega.

6. Mendengar kata-kata ibu dengan teliti

Biasanya anak-anak akan menunjukkan emosi mereka dengan menangis dan merajuk. Jadi, orang dewasa di sekitar mereka akan cuba untuk memujuk mereka tetapi biasanya mereka tidak akan mendengar pujukan tersebut. Namun, apabila mereka mendengar pujukan ibu mereka, segala tangisan atau rajuk mereka akan berhenti. Mereka malah akan mendegar setiap kata-kata pujukan dan nasihat ibu mereka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI