25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaPengeluaran i-Citra sehingga RM5,000, ikuti syarat dan cara untuk memohon

Pengeluaran i-Citra sehingga RM5,000, ikuti syarat dan cara untuk memohon

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam telah mengumumkan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) bagi membantu rakyat meneruskan kelangsungan hidup dan sektor ekonomi yang terjejas.

Berita RTM (Facebook)

Antara inisiatif kerajaan melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah pelaksanaan i-Citra bertujuan untuk meringankan beban kewangan ahli yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut beliau, seramai 12.6 juta ahli KWSP akan menikmati pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap sebanyak RM1,000 sebulan selama lima bulan tertakluk kepada jumlah baki simpanan individu di dalam Akaun 1 dan 2.

Berita RTM (Facebook)

“Jumlah pengeluaran yang diluluskan akan dibayar untuk tempoh sehingga lima bulan dengan bayaran bulanan sebanyak RM1,000 sebulan tertakluk kepada baki simpanan atau minimum RM50. Nombor telefon bimbit yang sudah dikemas kini untuk menerima Kod Pengesahan Transaksi TAC) dan akaun bank peribadi aktif diperlukan bagi memudahkan proses permohonan”, jelas KWSP dalam satu kenyataan.

@KWSPMalaysia (Twitter)

Pelaksanaan i-Citra juga dijangkakan dapat menyalurkan sejumlah RM30 bilion kepada rakyat bagi tujuan menampung keperluan harian. Semua pencarum KWSP di bawah umur 55 tahun layak untuk memohon i-Citra secara atas talian dengan melayari icitra.kwsp.gov.my atau hubungi Hotline i-Citra di 03-89224848.

Permohonan boleh dibuat bermula 15 Julai 2021 hingga 30 September 2021. Pembayaran fasa pertama dijangka akan dikreditkan ke dalam akaun ahli mulai Ogos 2021.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI