30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya HidupTelefon anak murid meletup, guru berjaya raih sumbangan telefon baharu dalam tempoh...

Telefon anak murid meletup, guru berjaya raih sumbangan telefon baharu dalam tempoh 30 minit sahaja

Baru-baru ini, satu ciapan daripada seorang pengguna Twitter dikenali sebagai @najmi_fatin telah menjadi bualan hangat warganet memaparkan telefon pintar jenama Yes Altitude 3 milik adiknya telah meletup ketika sedang dicas.

Memetik kenyataan Fatin menerusi SAYS, kejadian mengejutkan itu dilaporkan berlaku pada Khamis lepas bersamaan 17 Jun sekitar jam 1 tengahari. Jelas Fatin, adiknya yang merupakan pelajar sekolah menengah sedang mengikuti kelas dalam talian dan sebaik sahaja kelas tamat, dia telah mengecas telefon berkenaan. Selepas beberapa tika, telefon yang sedang dicas itu meletup dan terbakar.

“Saya tiada di rumah ketika kejadian tetapi adik saya sangat terkejut dan menangis kerana dia menyimpan banyak tugasan di dalam telefon tersebut,” jelas Fatin.

Pada masa yang sama, adik kepada Fatin telah memaklumkan kepada guru kelasnya iaitu Cikgu Haspul Nizam Deraman tentang kejadian yang menimpa dirinya itu. Sebaik sahaja menerima berita berkenaan, guru kelas 4 Intelligent di Sekolah Berasrama Penuh Intergrasi Temerloh ini kemudiannya memaklumkan kepada pihak sekolah mengenai kejadian tersebut.

“Saya pun maklumkan kepada sekolah untuk beritahu pelajar ini mungkin hadapi masalah untuk mengikuti PdPR kerana telefon yang ada rosak dan terpaksa berkongsi dengan dua adik lain”.

Tanpa disangka-sangka, tidak sampai 30 minit berita tersebut disebarkan, beliau berjaya meraih wang sumbangan hasil kerjasama YDP, AJK PIBG sekolah dan seluruh warga sekolah yang prihatin akan nasib menimpa pelajar berkenaan.

“Tepat jam 5 petang, telefon baru ini dapat diserahkan kepada pelajar ini di Sanggang Seberang. Untuk mereka yang menggunakan telefon Yes, sila berhati-hati. Mungkin penggunaannya mempunyai had tertentu. Banyak dah kes meletup!!!”.

Tambah guru berkenaan lagi, pemilik kedai telefon berkenaan turut hadir ke rumah pelajar tersebut selepas mereka selepas membelikan telefon yang baharu.

“Dalam 10 minit, semuanya selepas. Nombor telefon baharu dan kuota internet untuk sebulan”.

Sementara itu, berikutan beberapa insiden melibatkan telefon pintar jenama Yes meletup, Ketua Pegawai Eksekutif YTL Communications iaitu Wing K Lee memaklumkan bahawa mereka akan menjalankan siasatan lanjut berkenaan isu terbabit.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI