31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaInspirasiPemuda dengan Cerebral Palsi mampu bantu golongan memerlukan, terus berbuat amal dengan...

Pemuda dengan Cerebral Palsi mampu bantu golongan memerlukan, terus berbuat amal dengan berusaha menjual makanan ringan dan pelitup muka

Dalam menghadapi cabaran terkini, kita semua sedang bergelut dalam memastikan kehidupan dapat diteruskan dengan baik dan lancar. Namun, terdapat golongan memerlukan yang telah sedia ada bergelut dengan kesukaran setiap hari malahan lebih lagi.

Seorang pemuda bernama Daniel Cheng, 30 tahun yang dilahirkan dengan keadaan Cerebral Palsi memiliki jiwa murni yang memberi inspirasi kepada semua. 

Walaupun keadaan fizikalnya yang sukar untuk bergerak dengan terpaksa menggunakan kerusi roda, Daniel masih dapat bertahan melalui kesulitan yang dihadapi dengan terus melakukan yang terbaik untuk mencari nafkah dan meneruskan kehidupan.

Facebook

Oleh kerana menghidap Cerebral Palsi sejak dilahirkan, Daniel tidak dapat menggerakkan salah satu kaki dan tangannya. Cerebral Palsi (CP) adalah gangguan pergerakan kekal yang dihadapi pada awal usia kanak-kanak dan mempengaruhi kemampuan seseorang untuk bergerak serta mengekalkan keseimbangan dan postur tubuh. Keadaan CP adalah kekal seumur hidup tetapi terdapat rawatan sedia ada untuk membantu menguruskannya.

Daniel kehilangan ibu ketika dia dilahirkan dan bapanya meninggalkannya ketika usianya 5 tahun. Sehingga hari ini, Daniel masih mencari bapa kandungnya. Daniel dibesarkan di pusat jagaan anak yatim dan kini tinggal sendirian hidup berdikari.

Facebook

Demi menyara kehidupan dan mencari nafkah lebih, Daniel memulakan perniagaan kecil-kecilan dengan menjual biskut, kerepek dan keropok.

Selain menjual makanan ringan itu yang dia perolehi daripada pembekal, Daniel juga ada menjual pelitup muka untuk golongan dewasa, penapis air dan daging deng deng bakar halal.

Facebook

“Saya menjual kerepek dan biskut yang sedap untuk menjana pendapatan demi menampung perbelanjaan harian kehidupan saya. Saya anak yatim. Wang yang saya kumpulkan untuk membayar sewa bilik, membeli makanan dan membayar bil,” tulis Daniel di Facebook.

Daniel sangat positif dan memberi inspirasi.

Facebook

Seorang warga yang baik hati bernama Joash telah berkongsi kisah Daniel di WOB setelah mengunjunginya rumahnya di Kuala Lumpur.

“Saya boleh katakan dia seorang yang sangat positif dan memiliki jiwa penuh kasih sayang untuk diberikan. Daniel tidak memiliki masa membesar ketika kecil yang baik, sejak mula lagi, kerana dia masih mencari bapanya sejak kecil,” jelas Joash. 

Facebook

“Saya memeriksa profilnya dan ia menunjukkan kepada saya walaupun dia kadangkala berasa lemah semangat, dia masih mampu bangkit untuk melihat kehidupan di sisi lain yang lebih cerah,” tambah Joash.

Joash yang kagum berkata, Daniel juga sangat penyayang, mampu membuat amal dan bersedekah walaupun dalam keadaannya yang tidak mengizinkan, boleh memberi makan kepada orang miskin, dan semua sikap mulia ini harus diberi pujian, kerana dia golongan kelainan upaya (OKU).

danielbeeskut/Instagram

“Selain itu, saya suka dengan hakikat dia menghargai bantuan saya, malahan telah mengundang untuk menyertai sambutan hari jadinya. Saya rasa personalitinya sahaja sudah cukup menyentuh hati saya. Kisahnya membuat saya ingin membantunya lebih banyak lagi,” tambah Joash.

Sokong Daniel dan perniagaan kecil-kecilannya. Anda boleh menghubungi Daniel di talian 016-275 8379 atau menghantar mesej di laman Facebook miliknya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI