33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalLaporan kes H10N3 menjangkiti manusia pertama, wabak selesema burung kembali di China

Laporan kes H10N3 menjangkiti manusia pertama, wabak selesema burung kembali di China

Seorang lelaki di timur China telah dijangkiti virus selesema burung jenis H10N3, yang disahkan sebagai manusia pertama menerima jangkitan tersebut, menurut laporan pegawai rejim China.

Lelaki berusia 41 tahun, yang tidak dikenal pasti itu dimasukkan ke hospital pada akhir April selepas disahkan dijangkiti H10N3 di Zhenjiang, Wilayah Jiangsu, yang terletak berhampiran Shanghai, menurut Suruhanjaya Kesihatan Negara China dalam satu kenyataan di laman webnya.

Suruhanjaya itu menyatakan bahawa tidak ada kes lain yang dilaporkan.

“Jangkitan ini adalah penularan spesies silang yang tidak disengajakan,” menurut kenyataan itu, sementara yang lain mendakwa “risiko penularan berskala besar adalah rendah”.

Seorang jururawat menguruskan ubatan untuk pesakit selesema burung di Wuhan pada 12 Februari 2017 (Gambar STR/AFP/Getty Images)

Agensi tersebut menyatakan bahawa lelaki itu mengalami demam dan gejala lain dan dia didiagnosis menghidap H10N3 kira-kira sebulan kemudian iaitu pada 28 Mei.

Filip Claes, koordinator makmal serantau Pertubuhan Makanan dan Pertanian, memberitahu agensi berita Reuters bahawa strain selesema burung ini ‘bukan virus yang sangat biasa’.

Selama bertahun-tahun, beberapa jenis selesema burung telah dijumpai di kalangan haiwan di China, walaupun laporan mengenai wabak besar-besaran menjangkiti manusia adalah jarang berlaku.

Wabak ini yang menjangkiti manusia terakhir melibatkan strain selesema burung, H7N9 yang berlaku di China pada tahun 2016 dan 2017. H7N9 yang mempunyai kadar kematian yang agak tinggi, telah menjangkiti kira-kira 1,700 orang dan membunuh 613 orang sejak tahun 2013, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian di bawah PBB.

Tahun lalu, pegawai kesihatan China melaporkan wabak selesema burung H5N1, termasuk yang terpaksa melupuskan 18,000 ekor ayam di Wilayah Hunan.

Gambar Hiasan / Unsplash

Laporan mengenai H10N3 yang menjangkiti manusia di China muncul ketika Parti Komunis China (PKC) menghadapi peningkatan penyiasatan daripada pegawai Amerika Syarikat mengenai asal-usul virus PKC, atau koronavirus yang menyebabkan COVID-19, dan apakah ia bocor melalui penyelidikan di makmal yang berada di Wuhan. Pegawai PKC telah lama menyatakan bahawa virus itu ditularkan daripada haiwan kepada manusia dari pasar basah di Wuhan, tetapi rejim tidak memberikan bukti akan dakwaan tersebut dan belum dapat mengenal pasti haiwan apakah yang dimaksudkan.

Akhir bulan lalu, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengeluarkan kenyataan bahawa kalangan komuniti perisik dari 17 agensi perisikan Amerika Syarikat percaya bahawa virus itu berasal dari Institut Virologi Wuhan, sebuah makmal dengan kemudahan tahap keselamatan tertinggi, dan meminta mereka untuk mengeluarkan laporan dalam jangka waktu beberapa bulan terdekat mengenai asal-usul virus PKC atau COVID-19.

Sebelum itu, sepanjang tahun 2020, media korporat dan laman sesawang pemeriksa fakta cuba merendahkan kenyataan dan bukti yang mendedahkan bahawa virus itu mungkin berasal dari makmal, yang kadangkala menggambarkan dakwaan tersebut sebagai sebahagian daripada ‘teori konspirasi’.

Gambar Hiasan / Unsplash

Tetapi pada minggu lalu, wartawan terkemuka termasuk Jonathan Karl dari ABC News mengakui bahawa teori kebocoran virus yang berpunca dari makmal di Wuhan adalah masuk akal dan menyatakan ia tidak dianggap serius hanya kerana Presiden Donald Trump dan pegawai pentadbirannya sering membuat dakwaan tersebut.

“Ya, saya rasa ramai orang mempunyai telur di wajah mereka. Ini adalah idea yang pertama kali dikemukakan oleh Mike Pompeo, bekas setiausaha negara juga Donald Trump, dan lihatlah, beberapa perkara mungkin benar walaupun Donald Trump mengatakannya. Kerana Trump menyatakannya banyak kali sehingga tidak terkawal … beliau menyatakan secara terang-terangan virus ini berasal dari makmal itu, dan ia ditolak secara meluas … tetapi sekarang orang serius mengatakan bahawa ia kini memerlukan siasatan yang serius,” kata Jonathan Karl.

Para pegawai dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat tidak segera bertindak balas terhadap permintaan oleh The Epoch Times untuk memberi sebarang komen.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI