30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaAmerika Syarikat sumbang 80 juta dos vaksin COVID-19 ke seluruh dunia

Amerika Syarikat sumbang 80 juta dos vaksin COVID-19 ke seluruh dunia

WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden memaklumkan rancangan untuk mengagihkan sejumlah 80 juta dos vaksin virus COVID-19 ke seluruh dunia.

Memetik maklumat daripada Rumah Putih, sebanyak 75% daripada jumlah berkenaan akan diagihkan menerusi fasiliti COVAX khususnya kepada negara di Amerika Latin dan Caribbean, Asia Selatan, Asia Tenggara serta Afrika.

Peralatan perubatan dari Perancis tiba di lapangan terbang antarabangsa di Kathmandu, Nepal. Sumber: AFP

“Kami berkongsi vaksin ini bukan untuk mendapat sokongan atau konsesi. Kami mahu menyelamatkan nyawa dan mengetuai usaha menamatkan pandemik ini dengan menjadikan nilai kami sebagai contoh,” jelas Biden dalam satu kenyataan pada Khamis lalu.

Usulan ini dibuat selepas AS menerima desakan daripada beberapa negara untuk menggunakan lebihan vaksin dan membantu negara lain yang sedang bergelut dalam menentang penularan wabak berkenaan. Hal ini kerana pengagihan vaksin di AS telah mencapai tahap memberangsangkan.

Penduduk di Karachi, Pakistan sedang menunggu giliran untuk menerima suntikan vaksin. Sumber: AFP

“Kami akan memastikan komitmen Presiden AS untuk menghantar 80 juta dos menjelang akhir Jun,” jelas Jeff Zients, penyelaras maklum balas COVID-19 Rumah Putih.

Kini, AS dalam proses untuk mengeksport sebanyak 25 juta dos pertama vaksin di mana sekitar 7 juta daripadanya dikhususkan untuk negara di Asia seperti India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Afghanistan, Vietnam, Papua New Guinea dan juga Taiwan. Enam juta dos lagi diperuntukkan untuk negara di Amerika Selatan dan Amerika Tengah serta Caribbean termasuk Brazil, Argentina, Colombia, Costa Rica, Peru, Guatemala dan Haiti. Sebanyak lima juta dos lagi diagihkan khusus untuk negara Afrika.

COVAX merupakan skim antarabangsa yang diwujudkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bertujuan untuk memastikan akses vaksin mencukupi kepada 30% populasi di 92 wilayah termiskin termasuk India (20%) dengan kos dibiayai penderma.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI