29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaGlobalMengapa ramai memperkatakan e-mel peribadi Dr Anthony Fauci yang didedahkan kepada awam

Mengapa ramai memperkatakan e-mel peribadi Dr Anthony Fauci yang didedahkan kepada awam

Ribuan e-mel peribadi daripada ketua penyakit berjangkit Amerika Syarikat Dr Anthony Fauci telah mendedahkan kebimbangan dan kekeliruan pada awal pandemik. 

Pakar Institut Kesihatan Negara dengan kerjaya bersama tujuh Presiden Amerika Syarikat, Dr Fauci menjadi wajah tindak balas COVID-19 negara dan menjadi subjek pujian menggunung dan kritikan hebat sejak itu.

Lebih 3,000 halaman e-mel, yang diperoleh oleh Washington Post, Buzzfeed News dan CNN melalui permintaan Freedom of Information Act (FOIA), bermula dari Januari hingga Jun 2020.

Perbualannya menerusi e-mel itu memberikan gambaran awal mengenai pandemik COVID-19 di Amerika Syarikat dan cara pengendaliannya dengan kerajaan, pegawai kesihatan asing dan domestik, media, selebriti dan rakyat secara keseluruhannya.

Paparan Skrin / BBC

Kandungan e-mel yang telah didedahkan

Teori makmal Wuhan

Dr Fauci dan rakan-rakannya sedia maklum, pada awal teori yang pandemik COVID-19 mungkin telah dibocorkan bermula dari makmal di Wuhan, China.

Dakwaan kontroversi itu telah ditolak oleh pakar pada tahun lalu, yang menyatakan ia “sangat tidak mungkin”. Kerana tiada bukti yang menyokongnya.

Tetapi dalam beberapa hari kebelakangan, di tengah kritikan terhadap penyiasatan antarabangsa yang tidak meyakinkan mengenai asal usul virus dan laporan terbaru mengenai penyakit yang berkaitan dengan COVID-19 di rantau ini beberapa minggu sebelum ia dikenal pasti secara rasmi, teori ini sekali lagi mencetuskan perdebatan.

Mengapa teori kebocoran makmal dipandang serius?

E-mel pada Januari 2020 kepada Dr Fauci dari pengarah fasiliti penyelidikan bioperubatan terbesar di negara itu mencadangkan “ciri luar biasa” virus itu yang menunjukkan bahawa ia secara “kejuruteraan direka”, yang mendorong Dr Fauci menyatakan yang beliau akan berhubung melalui telefon.

Pada bulan April 2020, e-mel dari Pengarah Institut Kesihatan Negara, Francis Collins menarik perhatian Dr Fauci dengan tajuk “konspirasi mendapat momentum”. Tindak balas doktor terhadap perkara ini telah ditolak sepenuhnya.

Pada bulan Mei tahun ini, Dr Fauci menyatakan yang beliau ‘tidak yakin’ virus itu berasal secara semula jadi dan menyatakan sokongan untuk penyiasatan.

Berkenaan pelitup muka

Pada bulan-bulan awal pandemik tercetus, pentadbiran Amerika Syarikat masih mengusahakan mencari garis panduan pemakaian pelitup muka – tindakan yang dikritik kerana ia telah menambah kekeliruan.

Dalam pertukaran e-mel pada bulan Februari 2020 dengan bekas setiausaha kesihatan Amerika Syarikat, Dr Fauci berkata, “Pelitup muka adalah untuk individu yang dijangkiti bagi mencegah mereka daripada menyebarkan jangkitan kepada individu yang tidak dijangkiti berbanding melindungi individu yang tidak dijangkiti daripada mendapat jangkitan.”

Beliau menambahkan pelitup muka yang dibeli di kedai “tidak begitu berkesan untuk mencegah virus, yang sudah cukup dapat menembusi bahan”.

Pada bulan berikutnya, seorang rakannya dari China dalam bidang kesihatan awam menulis dengan menyatakan bahawa kenyataan Dr Fauci telah disalah sebut dalam media kerana mengatakan Barat melakukan “kesalahan besar” dengan tidak mengesyorkan penggunaan pelitup muka.

Dr Fauci menjawab, “Saya faham. Tidak ada masalah. Kami akan menyelesaikannya bersama-sama.”

Soalan daripada pelbagai pihak

Ketika orang awam mula mencari jawapan untuk krisis yang semakin buruk, Dr Fauci menimbulkan pertanyaan dari seluruh Amerika Syarikat  termasuk Hollywood dan Silicon Valley.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg menjemput para doktor untuk mengambil bahagian di platform media sosial pusat maklumat COVID-19 untuk menjawab semua persoalan pengguna.

Aktres Morgan Fairchild yang dilaporkan pernah bekerjasama dengan Dr Fauci semasa wabak AIDS tahun 1980-an telah menghubunginya pada bulan Februari dengan bertanya bagaimana beliau dapat membantu.

Dr Fauci menyarankan dalam Tweet Fairchild, “Masyarakat Amerika seharusnya tidak perlu takut, tetapi perlu bersiap sedia untuk mengurangkan wabak di negara ini dengan langkah-langkah termasuk penjarakan sosial, kerja melalui telekomunikasi, penutupan sementara sekolah, dan lain-lain.”

Dan, tidak lama selepas panggilan telefon dengan Bill Gates, seorang eksekutif kanan di Yayasan Bill dan Melinda Gates menulis dengan menyatakan yang Bill Gates ‘sangat bimbang’ dengan kesihatan dan keselamatan Dr Fauci.

E-mel itu juga mendedahkan Dr Fauci sering bertegas untuk menutup khabar angin bahawa beliau telah ditapis oleh Presiden Trump.

“Saya sama sekali tidak dikelirukan,” tulisnya kepada seorang peminat tidak dikenali pada Februari 2020.

Paparan Skrin / BBC

Beberapa momen dengan tidak bersungguh

E-mel tersebut menunjukkan Dr Fauci mengaku berasa tidak selesa dengan pujian yang datang dari pelbagai sudut di alam maya.

Ketika rakan sekerja menghantar e-mel kepadanya dengan kisah bagaimana sebuah kedai menjual donut dihiasi dengan wajahnya, Dr Fauci menjawab, “Benar tidak percaya. Mudah-mudahan semua ini segera berhenti … Ini sama sekali kurang menyenangkan, ini yang pasti.”

Dalam e-mel lain, beliau berkongsi mengenai ‘Fauci Fever’ dengan alasan, “Ini akan mengujakan anda. Masyarakat kita benar-benar hilang akal.”

Ketika aktor Brad Pitt melakonkan wataknya dalam ‘Saturday Night Live’, Dr Fauci dengan senang hati memberitahu rakannya bahawa seorang pengulas mengatakan Pitt “kelihatan ‘serupa macam saya’. Kenyataan itu melengkapkan tahun saya.”

Reaksi politik yang berlaku

Beberapa ahli politik konservatif dan pakar media menyebut e-mel dalam panggilan mereka untuk memecat Dr Fauci kerana tugasnya ketika beliau bertindak balas menangani pandemik.

Senator Amerika Syarikat dari Republikan, Rand Paul yang sering berbalah dengan Dr Fauci dalam perbicaraan di Capitol Hill, berkata e-mel itu menjadikannya “sangat jelas” bahawa doktor itu adalah pembuat “penipuan secara besar-besaran”.

Manakala para liberal berpendapat kedudukan Dr Fauci disesuaikan dengan bukti saintifik yang didapatinya pada masa itu. Yang lain meraikan gaya dan nada tidak balasnya terhadap pelbagai e-mel yang diajukan.

Analisis oleh Tara McKelvey, wartawan BBC di Rumah Putih menyatakan e-mel Dr Fauci adalah seperti titik dakwat Rorschach. Apa yang terlihat di dalamnya mendedahkan lebih banyak tentang diri anda daripada titik dakwat, atau dalam kes ini, e-mel itu sendiri.

Bagi penyokong Trump di bandar kecil Kansas dan kawasan luar bandar yang lain, Dr Fauci adalah penjahat. Beliau menyiarkan pelbagai mesej yang bertentangan tentang virus itu dan memutarbalikkan sains. Penyokong Republikan ini juga mengatakan bahawa Dr Fauci telah melemahkan Presiden Trump ketika itu.

Twitter

Konservatif enggan memakai pelitup muka, bahkan pada ketika hari-hari terburuk pandemik, kerana kata mereka, garis panduan saintifik terus berubah, dan Dr Fauci telah terbalik.

E-melnya akan mengukuhkan pendapat mereka. Dr Fauci memang berubah fikiran tentang petunjuk kesihatan, seperti pemakaian pelitup muka, kerana lebih banyak maklumat muncul mengenai virus itu. Beliau memberitahu seseorang pada Februari 2020 bahawa mereka tidak perlu memakai pelitup muka semasa mengembara. Kemudian, beliau menggalakkan semua orang untuk memakainya.

Sebaliknya, kumpulan liberal di Midwest dan di wilayah lain menganggap Dr Fauci sebagai wira. E-melnya menguatkan pandangan mereka yang beliau berubah fikiran tentang apa yang perlu dilakukan oleh seseorang untuk memerangi virus itu, bergantung pada data saintifik, dan bukan kepada apa yang Trump mahukan untuk orang lain mendengar.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI