31.7 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 30, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupKerana terlalu sayangkan haiwan peliharaan, seorang netizen buat upacara pengebumian untuk ikannya...

Kerana terlalu sayangkan haiwan peliharaan, seorang netizen buat upacara pengebumian untuk ikannya yang mati

Bunyinya mungkin aneh tetapi ada antara kita yang melakukannya iaitu upacara pengebumian untuk haiwan kesayangan dan baru-baru ini upacara seperti ini menjadi semakin popular. Apa yang dilakukan ialah untuk menunjukkan bahawa mereka sayang akan haiwan kesayangan mereka.

Antara upacara pengebumian yang menarik ialah upacara yang dilakukan di Nottingham apabila seorang netizen mengadakan upacara pengebumian untuk ikan koi kesayangannya.

Netizen tersebut dikatakan telah menjaga ikan tersebut selama 20 tahun lamanya. Sebelum itu suaminya yang memelihara ikan tersebut tetapi suaminya kemudian meninggal dunia dan dia lah yang menjaga ikan tersebut selepas itu.

Menurut pemilik krematorium di mana upacara ini berlangsung, wanita tersebut telah menghubunginya untuk mengadakan upacar pengebumian untuk ikan koi miliknya. Sebelum ini pihak krematorium pernah mengadakan beberapa upacara pengebumian haiwan seperti tikus, kucing, anjing dan lain-lain.

Upacara pembakaran bangkai haiwan mereka memberi peluang kepada pemilik haiwan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada haiwan kesayangan mereka. Abu ikan koi yang telah dibakar kemudian dikumpulkan dalam kotak dan dikembalikan kepada pemiliknya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI