26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaPanda Liang Liang selamat lahirkan anak ketiga

Panda Liang Liang selamat lahirkan anak ketiga

KUALA LUMPUR – Panda gergasi, Liang Liang selamat melahirkan seekor anak pada Isnin lalu di Pusat Konservasi Giant Panda (PKGP), Zoo Negara.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Semenanjung Malaysia, anak panda tersebut dilahirkan pada jam 8.30 malam dan itu adalah kelahiran kali ketiga untuk pasangan Liang Liang (panda betina) dan Xing Xing (panda jantan) sejak berada di Malaysia pada 2014.

Anak pertama dan kedua iaitu Nuan Nuan dan Yi Yi masing-masing dilahirkan pada 18 Ogos 2015 dan 14 Jan 2018 lalu.

“Pada masa ini, jantina anak panda itu belum dapat dikenal pasti kerana ia masih di bawah jagaan rapi ibunya dan tidak dapat didekati. Petugas Zoo Negara akan terus memantau dan mengawasi Liang Liang dan anaknya bagi tempoh 24 jam,” menurut kenyataan itu.

Perhilitan turut memberitahu bahawa kelahiran anak panda gergasi kali ketiga itu merupakan satu lagi kejayaan kepada usaha konservasi Giant Panda di bawah Program Kerjasama Antarabangsa Konservasi Giant Panda antara kerajaan Malaysia dengan kerajaan China yang dimeterai pada tahun 2012.

Pada 21 Mei 2014, Malaysia menerima sepasang panda gergasi Xing Xing dan Liang Liang daripada kerajaan China sebagai meraikan ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik antara kedua-dua negara.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI