28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGaya HidupHanya dua ekor lebah tetapi kerjasama padu serangga ini ketika membuka penutup...

Hanya dua ekor lebah tetapi kerjasama padu serangga ini ketika membuka penutup botol minuman ringan amat menakjubkan

Melihat seekor atau dua ekor lebah, kita akan spontan teringat madu atau terkena sengatannya. Tetapi ketika melihat aksi mereka yang luar biasa serta jarang-jarang berlaku, hanya beberapa orang sahaja yang bertuah terserempak dengannya.

Mujurlah dengan teknologi terkini apabila semua orang bertelefon pintar dengan kamera video canggih, akan ramai orang terus mempercayai bahawa dua ekor lebah atau lebih tidak mustahil boleh membuka penutup botol minuman.

Paparan Skrin / YouTube

Kejadian yang berlaku di Caraguatatuba, Sao Paula di Brazil ini benar-benar telah menarik perhatian warganet seluruh dunia apabila dua ekor lebah telah dirakam aksi luar biasa mereka dengan cubaan mencuri minuman ringan Fanta oren yang manis.

Aksi yang membangkitkan rasa kekaguman dan bagai tidak percaya ini menunjukkan dua ekor lebah cerdik itu sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk membuka penutup botol minuman.

Paparan Skrin / YouTube

Dalam video tersebut, kelihatan dua ekor lebah terbang dan berada di sisi penutup botol minuman ringan Fanta itu, sedang dengan gigihnya memusingkannya bersama untuk membuka habis dan menanggalkan penutup botol ke tanah.

Kerjasama padu mereka untuk membuka penutup minuman ringan Fanta itu akhirnya membuahkan hasil dan kejayaan.

Paparan Skrin / YouTube

Rakaman video ini begitu mengagumkan. Ramai warganet melahirkan rasa kagum, takjub dan terkejut kerana dua ekor lebah yang kecil tetapi sungguh bijak dan gigih untuk melakukan aksi luar biasa itu.

Mungkin mereka juga ingin berkata kepada kita, “Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.” Begitu…

Paparan Skrin / YouTube

Kelakuan dua ekor lebah ini jelas membuktikan kajian dilakukan oleh Universiti Harvard yang mendedahkan sekumpulan lebah mampu bersatu dan bergerak seiringan ketika membawa sarang mereka.

Kajian dari Universiti Queen Mary London pula menunjukkan bahawa air bergula menaikkan mood sekumpulan lebah dan menandakan mereka bukan sahaja spesies haiwan yang bijaksana malahan turut boleh menunjukkan emosi.

Paparan Skrin / YouTube

Maka itu mungkin sebabnya mereka begitu tertarik dengan minuman ringan Fanta oren itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI