32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaTan Sri Lim Kok Wing meninggal dunia di usia 75 tahun

Tan Sri Lim Kok Wing meninggal dunia di usia 75 tahun

KUALA LUMPUR – Pengasas dan Presiden Universiti Limkokwing iaitu Tan Sri Lim Kok Wing telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Pantai pada 1 Jun 2021.

Tan Sri Lim Kok Wing (Utusan Malaysia)

Menurut kenyataan daripada Universiti Limkokwing, mendiang yang berusia 75 tahun merupakan seorang individu yang telah banyak menaburkan jasa di dalam pendidikan inovatif di peringkat global. Semenjak Universiti Limkokwing ditubuhkan sebagai kolej pada tahun 1991, insititusi ini menjadi semakin berkembang dan kini telah mempunyai beberapa cawangan di Malaysia.

“Dalam keadaan sedih, kami ingin memaklumkan pemergian presiden dan pengasas kami, Profesor Emiritus Tan Sri Datuk Sri Paduka Dr Lim Kok Wing”.

Universiti Limkokwing (Facebook)

“Seorang berwawasan, kerjaya mendiang sinonim dengan bidang kreativiti dan beliau membantu mengembang serta memperkasa pendidikan inovatif di peringkat global terutama negara membangun”.

Terdahulu, beliau pernah dianugerahkan dengan anugerah Kejuaraan Komanwel atas kejayaan beliau dalam menyatupadukan belia terutamanya dalam bidang pendidikan. Bukan sahaja itu, beliau juga pernah dilantik sebagai Penasihat Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) Malaysia atas sumbangan terhadap pembangunan TVET.

Beliau meninggal dunia ketika berusia 75 tahun di Hospital Pantai (The Star)

“Kami mengucapkan terima kasih kepada semua atas ucapan takziah. Kami sangat sedih atas pemergiannya”, petik kenyataan universiti yang turut meminta ruang diberikan kepada ahli keluarga mendiang.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI