26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaInspirasiKoloni lebah hasilkan ‘Mexican wave’ sebagai mekanisme pertahanan. Jangan pandang rendah pada...

Koloni lebah hasilkan ‘Mexican wave’ sebagai mekanisme pertahanan. Jangan pandang rendah pada saiz semata…

Haiwan sememangnya dilengkap dengan mekanisme pertahanan diri daripada serangan musuh ataupun apa-apa perubahan pada persekitaran.

Mungkin anda tidak biasa atau tidak pernah pun melihat mekanisme pertahanan diri buat serangga kecil seperti lebah, bukan?

Jika belum pernah lihat, apa kata anda lihat video di bawah :

https://www.facebook.com/104399084666/videos/473621773700391?cft[0]=AZW8Tm6DWoE-BtRgJxZkf84-PHrC8t_CyTPRi1_vyDrlPfE4QXiGOdsQ1zVdnyhg1CkzLomhxGCGryal751xGERBV2qJB5Q2vMvMMHT_7Z2_pt54USiuGdSxjqgGqKPtRLnp1nWZkTrGOAh7boK0k-yF

Kelihatan koloni lebah ini bergerak seiring dan menghasilkan kesan seperti gelombang Mexico, sama seperti apa yang dilakukan manusia ketika menonton perlawanan bola sepak di stadium.

Proses ini dinamakan sebagai ‘shimmering’, di mana ia terhasil apabila ratusan lebah mengkoordinasi pergerakan mereka dan menolak abdomen ke atas.

Menurut sumber, tindakan ini adalah mekanisme pertahanan diri buat lebah jenis ‘Apis dorsata’ atau lebah madu.

Tujuan pergerakan sebegini adalah untuk menjadikan kawasan sarang lebah ini sebagai zon perlindungan buat koloni lebah dan juga tempat berbahaya buat bakal pemangsa.

Selain untuk menangkis serangan bakal pemangsa, ia juga merupakan salah satu kaedah berkesan untuk mengelakkan koloni menjadi terlalu sesak.

Menarik bukan? Betapa hebatnya ciptaan Tuhan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI