27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaNahas LRT : Khidmat Tajuddin sebagai Pengerusi Prasarana ditamatkan, pemandu tren digantung...

Nahas LRT : Khidmat Tajuddin sebagai Pengerusi Prasarana ditamatkan, pemandu tren digantung tugas

Kementerian Kewangan telah menamatkan serta merta perkhidmatan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai Pengerusi Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana).

Keputusan itu disahkan menerusi satu surat bertarikh 26 Mei yang dihantar kepada Tajuddin, ditandatangani oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Dimaklumkan bahawa Menteri Kewangan telah bersetuju agar perkhidmatan Datuk Seri sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) ditamatkan berkuat kuasa serta-merta”.

Astro Awani

Dalam pada itu, Tengku Zafrul turut mengucapkan terima kasih kepada Tajuddin atas semua sumbangannya semasa menjawat jawatan tersebut.

Terdahulu, dua buah tren dilaporkan bertembung pada malam 24 Mei lalu, mengakibatkan 166 penumpang mengalami kecederaan.

Sehubungan itu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong mengumumkan bahawa kakitangan yang memandu tren tersebut digantung tugas.

Bernama

Menurutnya, langkah itu adalah sebahagian daripada SOP kementeriannya. “Kita ada SOP, mana-mana pihak yang dalam dapatan awal terlibat, tidak lagi dibenar mengendalikan pengoperasian”.

Ini kerana, pihaknya perlu berlaku adil kepada semua dan ianya perlu disiasat daripada semua sudut. “Semua tren LRT sebenarnya dikenalikan secara automatik”, katanya lagi.

Tambahnya, apa yang berlaku adalah tren ini terpaksa ditarik secara manual jika berlaku masalah teknikal. “Itu yang berlaku”, akhirnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI