26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaNasional"Datang sini ambillah tembikai sebanyak mana pun," Lambakan tembikai tidak terjual rugikan...

“Datang sini ambillah tembikai sebanyak mana pun,” Lambakan tembikai tidak terjual rugikan pekebun

“Sesiapa yang nak makan tembikai, datang ke kebun. Ambillah sebanyak mana yang mahu dan sedekah kepada jiran agar buah yang masak ranum ini tidak terbiar begitu saja,” kata Asri Yaakob, 50 tahun yang merupakan pekebun tembikai di Kampung Besul, Jerantut.

Ambil tembikai secara percuma adalah inisiatif terakhir beberapa pekebun tembikai ini bagi mengelak hasil tanaman tidak dibiarkan menjadi busuk begitu saja.

Menurut Asri kepada Harian Metro, ramai pekebun yang berputus asa dan hanya membiarkan hasil tanaman membusuk.

YouTube

“Kami menanam tembikai sejak awal tahun ini dengan sasaran dijual pada bulan puasa, namun kurang sambutan daripada pelanggan kerana ramai yang tidak keluar ke pasar Ramadan.

“Kali ini, tanaman tembikai cukup menjadi, mungkin kerana hujan sepanjang bulan tetapi tiada pasaran seperti tahun sebelumnya,” katanya.

YouTube

Tambahnya, jika dahulu hasil tembikai dapat digunakan untuk perbelanjaan persiapan raya seperti membeli baju anak dan lain-lainnya, namun kali ini agak suram.

Asri berkata, kali ini hasil tembikai tidak lepas ke mana sebab tiada pasaran dan hanya dipasarkan di sekitar Jerantut saja.

Katanya, kini kebanyakan pekebun hanya mengharapkan mereka dapat kembali modal yang telah dikeluarkan.

YouTube

“Ada yang sudah dapat modal dan ada yang belum balik modal. Oleh sebab tiada pasaran, kebanyakan pekebun membiar saja buah tanpa dikutip,” katanya.

Menurutnya, terdapat lapan pekebun tembikai di Kampung Besul yang mengusahakan tanaman itu di kawasan seluas antara 0.4 hingga 0.8 hektar seorang.

YouTube

Katanya, walaupun ada beberapa pekebun masih menjalankan perniagaan kecil-kecilan namun peningkatan kes COVID-19 membuatkan mereka juga mengehadkan pergerakan.

“Walaupun kerugian, namun rata-rata pekebun berlapang dada dan mengharapkan ada pihak yang sudi mengambilnya agar tidak terbiar begitu saja.”

YouTube

“Kami nak beri percuma kepada yang datang ke kebun dan kalau nak bayar pun, bayarlah seberapa saja yang ikhlas,” katanya.

Menurut Asri, terdapat kira-kira 20 tan tembikai yang masih dibiarkan di kebun setakat ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI