26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGaya Hidup“Ia boleh sebabkan kematian”. Doktor ini tangkis tanggapan wanita beranak caesarean malas...

“Ia boleh sebabkan kematian”. Doktor ini tangkis tanggapan wanita beranak caesarean malas teran bayi sendiri

Proses melahirkan ternyata sangat menyakitkan buat para wanita di luar sana. Sungguhpun begitu, tahap kesakitannya berbeza dan tidak sama untuk setiap wanita.

Kita umumnya mengetahui bahawa terdapat dua kaedah bersalin iaitu secara normal dan juga menerusi pembedahan ‘Caesarean’.

Foto hiasan/Pixabay

Untuk pembedahan caesarean, tempoh yang panjang diperlukan untuk seorang wanita itu sembuh daripada luka, berbeza dengan luka bersalin secara normal.

Baru-baru ini, seorang doktor bernama Dr Sandra tular di laman TikTok selepas membalas komen netizen yang bertanya mengenai pembedahan berkenaan.

Menurutnya, orang ramai kerap kali memandang rendah buat golongan wanita yang melahirkan anak secara pembedahan Caesarean.

drsandramd/TikTok

“Jangan berani nak merendahkan wanita yang lahirkan Caesar tau. Tak kisah lahir Caesar ke normal ke vakum ke, semua wanita berkorban, bertarung nyawa nak melahirkan anak”.

Wanita yang melahirkan anak menerusi pembedahan ini dituduh malas kerana tidak mahu meneran bayi sendiri.

Tambahnya, wanita yang melahirkan secara normal mengalami luka pada bahagian vagina yang akhirnya akan sembuh secara semula jadi.

drsandramd/TikTok

“Tapi kalau Caesar, ia adalah satu pembedahan major untuk seorang wanita dan boleh mengakibatkan kematian. Faham?”, tegas Dr Sandra.

Betapa besarnya pengorbanan seorang wanita yang bergelar ibu. Selayaknya kita dokong dan sanjung pengorbanan mereka ini, bukannya perlekehkan.

Mari sama-sama kita berubah dan henti membeza-bezakan ya? Anda boleh lihat video penuhnya di bawah :

@drsandramd

Reply to @mira.art05 C-SECTION is NOT A JOKE! It is a major surgery! XOXO 🧡💋 to all mommies #drsandramd #csection #women

♬ original sound – Sandra Raman MD – Sandra Raman MD

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI