31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupGuna Microsoft Excel untuk hasilkan karya seni cantik selama 20 tahun, kreativiti...

Guna Microsoft Excel untuk hasilkan karya seni cantik selama 20 tahun, kreativiti datuk berusia 80 tahun ini amat mengagumkan

Tatsuo Horiuchi yang berusia 80 tahun dari Jepun terkenal dengan kemahiran melukisnya yang amat luar biasa. 

Namun, beliau tidak menggunakan pensil, pen atau cat untuk melukis. Sebaliknya sebagai ganti, Tatsuo mencipta karya seni mengagumkan menggunakan Microsoft Excel!

Kira-kira 20 tahun yang lalu ketika sebelum bersara, Tatsuo Horiuchi percaya bahawa hidupnya memerlukan cabaran baru. 

Oleh itu, datuk ini memulakan hobinya dengan melukis. 

Fikirnya, daripada menghabiskan banyak wang untuk membeli alatan bagi menghasilkan lukisan dan karya seni unik, Tatsuo memutuskan untuk menggunakan komputer peribadi. 

Tetapi beliau tidak memilih perisian lukisan digital yang mewah, sebaliknya memilih Excel.

“Dalam tiga tahun pertama, saya menumpukan perhatian pada ‘cat’ atau ‘paint’ dan melukis semua yang dapat dilihat di Excel, sebagai contoh sayur-sayuran seperti lobak merah dan lobak putih serta rumpai laut,” katanya.

Dalam masa tiga tahun seterusnya, saya berlatih menggabungkan corak dan warna ini satu demi satu sehingga membentuk sebuah gambar,” jelas Tatsuo.

Enam tahun setelah memulakan perjalanan seni mengunakan cara unik menerusi Microsoft Excel, Tatsuo Horiuchi mencuba bakatnya dalam pertandingan seni Excel Autoshape dan memenangi hadiah utama. 

Bermula sejak kemenangan itu, kemahiran dan kreativiti Tatsuo menghasilkan karya seni Excelnya semakin mendapat perhatian pencinta seni.

Sejak itu, datuk ini telah menjadi legenda, dengan beberapa karya seninya telah dipamerkan di Muzium Seni Gunma tempatan.

Amat mengagumkan apabila melihat hasil karya seni Tatsuo Horiuchi yang cantik dan mempesonakan.

Tambah melahirkan rasa kagum apabila beliau berusaha bersungguh-sungguh untuk menghasilkannya dengan menggunakan Excel.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI