26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaInspirasiGambar posisi menegak jarang berlaku seolah-olah dunia tiba-tiba statik, pertemuan penyelam dengan...

Gambar posisi menegak jarang berlaku seolah-olah dunia tiba-tiba statik, pertemuan penyelam dengan kumpulan paus sperma sedang tidur

Kecuali yang biasa itu, manusia mengenali diri sendiri kerana mereka tidur di tempat tidur, di atas katil, di tilam empuk atau di atas sofa dengan bantal dan berselimut. Dengan kebanyakan haiwan di darat juga mempunyai habitatnya ketika ingin berehat dan tidur. Masing-masing mempunyai sarang tempat berteduh yang tersendiri. 

Bagaimana dengan haiwan yang tinggal di dalam air? Makhluk dalam laut misalannya. Kita mengetahui ikan-ikan kecil dan haiwan spesies krustasea bersembunyi di celah-celah batu karang dan rumpai laut sebagai tempat tidur mereka.

Tetapi bagaimana makhluk laut yang lebih besar seperti ikan paus itu tidur dan berehat? 

maopets

Pada mulanya, ahli biologi juga keliru ketika bertanyakan hal ini dan mula menyelidik.

Ikan paus yang sangat besar, dan tidak mudah untuk mencari tempat persembunyian di lautan luas untuk tidur, tetapi tidakkah mereka perlu tidur dan berehat seperti mana makhluk lain? 

Sehinggalah pada tahun 2008, ketika sekumpulan ahli biologi sedang mengesan sekumpulan ikan paus sperma di Laut Caribbean berdekatan Pulau Dominica, mereka menemui aktiviti tidur ikan paus sperma.

maopets

Paus sperma atau ‘Physeter macrocephalus’ adalah haiwan bergigi yang terbesar di dunia dengan kepalanya yang lebih besar berbanding spesies paus lain.

Ketika jurugambar bawah laut Franco Banfi mengambil gambar ikan paus sperma yang sedang tidur dalam kumpulannya, ia telah direkodkan buat pertama kali untuk kita semua mengetahuinya.

maopets

Pada masa itu, kumpulan ikan paus sperma ini tiba-tiba berhenti berenang secara serentak, dan kemudian mereka berada dalam keadaan menegak, lalu mereka tidur. 

maopets

Sejenak itu, dunia nampaknya seperti tiba-tiba menjadi statik dan pegun, dan gambaran itu benar-benar memukau dan agak luar biasa.

maopets

Menurut kajian statistik lebih lanjut oleh ahli biologi, paus sperma menghabiskan hanya kira-kira 7% masa rehat di sepanjang hayat mereka. 

maopets

Setiap kali mereka tidur, masa itu sangat singkat, yang berlangsung kira-kira 6 hingga 24 minit. Oleh itu, momen ini sangat jarang berlaku dan ia amat berharga buat mereka yang berjaya merakamkan aktiviti kumpulan paus sperma tidur bersama.

Selain itu, seorang jurugambar Perancis, Stephane Granzotto cukup beruntung dapat merakam pemandangan ikan paus sperma yang tidur secara berkumpulan di Laut Mediterranean.

maopets

Adegan ikan paus sperma sedang tidur nyenyak secara kolektif kelihatan sangat ritual.

Paus sperma ini mempunyai postur tidur dengan pemandangan kepala dan ekornya yang sangat cantik.

maopets

Stephane Granzotto berkata pada detik-detik penggambaran, paus sperma tetap tidur dengan nyenyak dan sama sekali tidak terganggu.

Setelah gambar-gambar unik dan jarang ditemui ini didedahkan, kalangan netizen juga pencinta haiwan menjadi begitu terpesona dan kagum dengannya. 

Ternyata ikan paus sperma menjadi spesies haiwan luar biasa yang sangat menakjubkan walaupun ketika mereka sedang tidur. 

maopets

Sudah tentu, terdapat banyak lagi keajaiban alam menakjubkan yang tidak kita diketahui di luar dan di dalam sana. 

Tonton video di bawah:

YouTube

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI