29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaDua wanita bertahan berpaut di sisi kereta ketika banjir kilat sebelum diselamatkan...

Dua wanita bertahan berpaut di sisi kereta ketika banjir kilat sebelum diselamatkan pasukan penyelamat

Dua wanita nyaris dihanyutkan oleh banjir kilat dengan terpaksa berpaut kepada kenderaan mereka lebih dari 10 minit sebelum diselamatkan oleh pasukan bomba dan penyelamat.

Kejadian tersebut berlaku kira-kira jam 6 petang di Kota Raja, Taman Meru 2C pada 5 Mei lalu. 

Seorang ibu dan anak perempuannya yang berusia 47 dan 19 tahun, dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Manjung ketika hujan lebat melanda.

Twitter

Semasa melalui kawasan menuju ke rumah, kenderaan yang dinaiki telah tersangkut akibat arus deras, yang disebabkan oleh limpahan air dari Sungai Meru berdekatan.

Mangsa menjadi panik dan cepat keluar dari kereta sebelum berpaut pada tingkap kereta. Insiden yang mencemaskan itu telah disedari oleh penduduk kampung yang segera menghubungi pihak berkuasa.

Facebook

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Meru Raya Sharudi Muhamad Halil berkata kepada Sinar Harian, sepasukan enam anggota bergegas ke tempat kejadian setelah menerima panggilan kecemasan pada jam 6.04 petang.

“Setiba di lokasi, kedua-dua mangsa sedang berpaut di sisi kereta dengan paras air yang dianggarkan sedalam hampir satu meter,” katanya.

Facebook

“Dua tali penyelamat telah dipasang pada sebatang pokok untuk membuat ‘anchoring’ sebelum seorang anggota bomba menggunakan jaket keselamatan untuk bergerak dengan menyusuri arus untuk menyelamatkan mangsa,” lapornya.

Kedua-dua mangsa telah diberi jaket keselamatan sebelum dibawa ke tempat yang selamat.

Facebook

Sharudi Muhamad Halil berkata kedua-dua mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan tetapi mereka trauma dengan kejadian itu.

“Kenderaan mangsa tidak dibawa arus kerana air mulai surut perlahan-lahan dan mangsa diserahkan kepada keluarga mereka,” katanya yang menambah operasi menyelamat tamat pada jam 7.19 petang.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI