31.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaGaya HidupAnak main ‘spray’ cat atas kereta jiran, wanita ini dakwa pemilik ‘melebih’...

Anak main ‘spray’ cat atas kereta jiran, wanita ini dakwa pemilik ‘melebih’ minta ganti rugi bahagian rosak termasuk yang tidak berkenaan

Seorang wanita dan ibu kepada anak lelakinya yang nakal terpaksa menanggung akibat kerenah si bijak ini apabila dia secara spontan mendapat idea untuk menyembur cat ke atas kereta jirannya.

Sha Qiena dalam video TikTok yang dimuat naik menceritakan pengalamannya yang terpaksa menghabiskan wang beratus ringgit semata-mata kerana menanggung akibat anak lelaki kecilnya yang nakal. 

Kejadian menyembur cat tersebut berlaku ketika keluarga Sha pulang ke kampung selepas tempoh PKP telah tamat baru-baru ini.

TikTok

Sha mendakwa pemilik kereta berkenaan telah membuang botol penyembur cat yang telah digunakan anaknya itu sebagai bahan mainan di kawasan rumahnya. 

Anak lelaki Sha kemudian telah menemui botol penyembur tersebut dan dengan rasa ingin tahunya yang berkobar-kobar secara spontan telah menyembur cat berwarna putih itu di permukaan kereta.

TikTok

Tulis Sha dalam video TikTok itu, “Bila sel-sel anak sedang berhubung, dicontengnya dekat pintu sebelah driver. Dekat rim tayar ni mama hantar polish, hantar kilat spray. Beratus-ratus duit mama habis…”

TikTok

Sha mendakwa pemilik kereta tersebut seakan mengambil kesempatan dengan memintanya menggantikan tayar dan rim yang baru walaupun pihak polis sudah memaklumkan supaya dia membaiki bahagian terkena cat yang terkesan sahaja.

Jadi, mulalah wanita ini tidak bersetuju kerana terpaksa membayar ganti rugi atas kerosakan yang jauh lebih mahal dan seperti tidak berbaloi pula memandangkan kereta itu bukan kereta baru.

TikTok

Selain itu, Sha turut mendakwa dia telah diminta oleh pemilik kereta untuk mengilatkan keseluruhan kereta itu sedangkan sebelum kejadian, kereta tersebut sememangnya telah terdapat banyak kesan calar.

Menurut Sha, “Lampu asal dah kabur. Dia minta mama ganti baru. Kes ini pun jadi kes polis sebab ramai mula masuk campur tangan. Akak ini pun tidak boleh bawa bincang. Macam-macam kena ugut selagi mama tak bayar ganti rugi. Dah hantar kedai pun macam-macam tak puas hati.”

TikTok

Pengajaran daripada kisah ini, jagalah kelakuan anak-anak kita supaya jangan ‘bertangan gatal’ macam ‘Dennis the Menace’, yang kemudiannya mungkin akan menyukarkan urusan orang lain termasuk urusan ibu bapa itu sendiri.

Tambah pula nasib tidak baik terkena kepada orang yang tidak boleh lebih kurang dan orang yang mungkin akan mengambil kesempatan. Dugaan kita…

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI